Suchánek: Změna principu odměňování poslanců je potřeba

Praha na – Před nedávnem přišel do České televize Pavel Suchánek, předseda rozpočtového výboru za ODS, s myšlenkou, že by čeští poslanci měli brát měsíční plat 200 až 230 tisíc korun, které by zdanili, a nedostali by žádné náhrady. Zákon je sice ve stadiu úvah, už si ale stihl najít kritiky ze všech stran. Ve včerejším pořadu Interview Suchánek upozornil, že změnou odměňování poslanců by mohla Poslanecká sněmovna ušetřit až 8 milionů korun ročně, protože sociální a zdravotní pojištění by místo ní platil přímo stát. Nároky poslanců na život v současné době se podle Suchánka mění a některé propočty dokonce odhadují, že náklady na poslance šplhají až k 290 tisícům korun měsíčně.

Zákon nicméně zdaleka sepsán není a je pouze v pozici úvah a zjišťování, jaká je situace v jiných státech Evropské unie a jaké jsou skutečné náklady na poslance v České republice. Do konce tohoto roku by ho Suchánek rád viděl dokončený. „Poslanec by měl mít plat na stejné úrovni, jako má teď. (…) Když budu brát v potaz částku 200 tisíc korun, vychází to na 145 tisíc korun čistého. (…) Ta je schopna pokrýt poslancův plat i nároky, které má v této době,“ vypočítává poslanec.

Z této hrubé mzdy by pak měla sněmovna ušetřit sociální a zdravotní pojištění, které doteď za poslance platí. Podle Suchánka by si z nového platu měl 34 procent na sociální a zdravotní pojištění odvést přímo stát. Současný plat poslanců je 54 tisíc, plus přibližně 31 tisíc hrubého na cestovné. „Jako předseda výboru dostávám čistého 80 tisíc korun,“ podotýká Suchánek.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Zvyšovat poslanecké platy Suchánek nehodlá

„Chtěl bych, abychom změnili princip odměňování poslanců tak, aby celkový objem mezd, který stát musí vyplácet na platy poslanců, byl nižší než v současné době,“ upozorňuje Suchánek. Zvyšovat poslanecké platy tedy rozhodně nehodlá a považuje za možné i to, že návrh zákona ve sněmovně nakonec neprojde. „Myslím si, že změna principu odměňování je potřeba, a jestli to bude teď, za rok nebo v příštím volebním období, je úplně jedno,“ doplnil.

Suchánek také věří, že díky novému systému by se mohlo ulehčit administrativě ve sněmovně, do jejíž rukou by přešlo vykazování bytů, cestovného, smluv a podobně. Domnívá se také, že plat všech poslanců by měl být fixní nehledě na to, z jakého jsou regionu. „Pokud platím víc na cestovném z Moravy, tak pražští poslanci platí víc za nájem kanceláří,“ podotýká Suchánek.

Věci veřejné v koalici nedodržují slovo

Suchánek se také vyjádřil k polické situaci v zemi, která je podle něj zasažena permanentní krizí. „Krize je tu od doby, kdy koalice podepsala koaliční smlouvu. Koalice se dohodne na reformě a druhý den je vše jinak,“ stěžuje si poslanec. Také se obává, že zvolení staronového předsedy Radka Johna do čela Věcí veřejných nepřinese žádnou markantní změnu. Strana by podle Suchánka měla více diskutovat o reformách, a pokud se něco dohodne, dodržet slovo. Zárovň by na reformy měla pohlížet globálně a omezit praxi vypichování určitých bodů, která následně jednání komplikují.