Sucho potrvá i v dalších dnech

Praha – Českou republiku trápí suché počasí. Průtoky na řekách klesají k hodnotám nejnižším za posledních sto let. Nákladní lodě na Labi jezdí jen s pětinou nákladu, potíže mají zemědělci i rybáři. Meteorologové přisuzují příčiny na sníh chudé zimě a jarním srážkám, které dosáhly polovičních hodnot než obvykle. Výrazný nárůst srážek neočekávají ani v nadcházejících dnech. Mají přijít přívalové a bouřkové deště, které ale půdě ani řekám dlouhodobě nepomůžou. Voda totiž rychle steče po povrchu a do půdy se nevpije.

Sucho kazí rejdařům obchod

Labská vodní brána je na suchu. Z Německa přes českou hranici jezdí lodě naložené jen na 20 procent, a to díky víkendovým dešťům. Předtím byla doprava zastavena úplně. „Byl jsem nucen odmítnout zakázku několika desítek tisíc tun materiálu k přepravě, což je řádově 800 kamionů,“ posteskl si pro ČT rejdař Lukáš Hradský.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

„Mezi důvody sucha patří rychlé odtátí sněhové pokrývky, které nebylo letos mnoho,“ analyzuje situaci Alena Víznerová z Českého hydrometeorologického ústavu. Důsledky slabé sněhové sezony jsou patrné v Krkonoších. Na místě, kterému se říká mapa republiky, bývá touhle dobou souvislá pokrývka, nyní to vypadá, že do léta sníh úplně zmizí.

Starosti mají rybáři i zemědělci

Oproti běžnému úhrnu se nedostává srážek. Hladiny řek se pohybují od 20 do 60 procent obvyklého stavu, což přidělává starosti třeba prostějovským rybářům. Pokud nepřijdou intenzivnější deště, museli by ryby vylovit a pak hledat místo, kam s nimi. Situaci jim komplikuje fakt, že nedaleká Plumlovská přehrada je vypuštěná.

Rozpraskaná země a žloutnoucí lístky zas podle farmáře Antonína Maredy signalizují nižší úrodu. Středočeská Černuc leží ve srážkovém stínu a napršela tam zhruba třetina oproti obvyklému stavu. „Postihlo to i ozimí pšenice, prakticky všechno, i řepky jsou tady oproti minulému roku mnohem nižší,“ tvrdí farmář Antonín Mareda.