Maturanti mají za sebou první písemné testy

Praha – Na středních školách dnes v 08:20 začala písemná část státní maturity. Tisíce studentů začaly psát stejný test z českého jazyka, poté je čekala slohová práce. Na úterý je naplánovaná angličtina a ve středu přijde na řadu matematika. Zkoušky potrvají do 7. června, výsledky se maturanti dozvědí až v půlce měsíce. Ke státním maturitám nebylo připuštěno 10,9 procenta studentů, dříve to bylo kolem tří procent. Podle oficiálních celorepublikových výsledků, které dnes zveřejnil ministr školství Josef Dobeš, neuspělo u ústní části zkoušky 6,5 procenta studentů. Na středoškoláky ale v neděli večer čekalo i nepříjemné překvapení, oficiální webovou stránku maturit napadli hackeři a nahráli na ni písničku. Web se znovu rozeběhl po deváté večer. Nefungoval ale ani dnes ráno.

Ráno otevřeli ředitelé škol zapečetěné bedny s otázkami, pro každou třídu jsou v krabicích přesně napočítané testy v neprůhledné fólii. Studenti mají na testy a písemné práce vždy hodinu až dvě, podle náročnosti. Poté učitelé testy vyberou, naskenují a elektronicky pošlou do centra, kde budou automaticky vyhodnoceny. I u testů jsou ale písemné části, ty zpracuje 800 předem vybraných kvalifikovaných hodnotiletů. Písemné práce opraví kantoři přímo ve školách. Ministerstvo školství odhaduje, že nové zkoušky dospělosti bude opakovat pětina ročníku.

Zadání testů ministerstvo zveřejňovat nebude

Až 96 procent maturantů si zvolilo lehčí verzi testů. Ke státním maturitám nebylo připuštěno 10,9 procenta studentů, dříve to bylo kolem tří procent. Podle oficiálních celorepublikových výsledků neuspělo u ústní části zkoušky 6,5 procenta studentů. U osmi z celkových 1 262 škol byla neúspěšnost v českém jazyce vyšší než 30 procent, u angličtiny byla 30procentní neúspěšnost dokonce u 48 škol. Výsledky písemných testů se studenti dozví do 20. června. Školy dostanou podrobné vyhodnocení i s konkrétními chybami žáků nejpozději do 15. září. Zadání testů ministerstvo s ohledem na autorská práva zveřejňovat nebude. Podle maturantky z pražského Gymnázia Na Pražačce ale například jedna z dnešních otázek zněla, jestli byl rabi Löw žid, nebo muslim. 

Maturity provází i zvýšená bezpečnostní opatření. Ředitel Cermatu Pavel Zelený dnes na tiskové konferenci ujistil, že dosud nebyl žádný únik testů hlášen. Zahájení písemné části maturit podle něj naopak proběhlo „nad očekávání hladce“. „Státní maturita je zabezpečenější než sebelepší dokumenty v Pentagonu,“ uvedl na brífinku Dobeš.

Ministr dnes připustil, že učitelům a ředitelům výrazně přibylo administrativy a práce a volají proto po elektronické formě maturit. O víkendu přitom hackeři webové stránky k maturitě napadli. „Je potřeba risknout hackery a mít to tak zabezpečené, aby neměli šanci,“ reagoval Dobeš. Zelený navíc ve Studiu ČT24 upozornil, že napadené webové stránky nemají nic společného s informačním systémem, který zpracovává výsledky: „Nebyla ohrožena ani data, ani zpracování a vyhodnocení výsledků na školách.“

Zelený: Musíme dát vysokým školám čas

Vysoké školy zatím státní maturity neakceptují, výjimkou jsou pouze čtyři fakulty. Většina studentů si proto zvolila nižší úroveň testů. „Ten, kdo může ve studentech probudit zájem o vyšší úroveň, jsou vysoké školy.“ Podle Zeleného si univerzity nyní chtějí ověřit, zda budou výsledky maturit skutečně fungovat jako dobré kritérium pro výběr uchazečů. „Musíme dát vysokým školám čas,“ dodal.