Bárta: Věci veřejné neustoupí ani o milimetr

Praha – Před nedělním jednáním koaličních lídrů o personálních změnách ve vládě trvají Věci veřejné na čtyřech ministerských křeslech. Podle neformálního lídra VV Víta Bárty tak buď premiér Petr Nečas vyřeší personální změny v kabinetu ke spokojenosti VV, nebo trojkoaliční vláda skončí. V takovém případě hrozí, že zásadní reformy navržené kabinetem neprojdou hlasováním ve sněmovně. Informuje o tom dnešní Právo. Místopředsedkyně VV Karolína Peake ale dnes Bártova slova mírnila. Na dnešním sněmu Starostů a nezávislých ujišťovala, že spolupráce s VV je možná. Její přístup prý spočívá spíš ve snaze dohodnout se s koaličními partnery, přestože na jednáních podle ní VV postupují razantně.

V úterý 7. června ve 14:00 začne řádná červnová schůze Poslanecké sněmovny, jejíž program je plný reformních zákonů. V současné době je však schvalování zásadních reforem ohroženo, protože VV nejsou spokojeny s personálními změnami ve vládě a trvají na čtyřech ministerských křeslech. ODS by tak podle Bárty měla změnit názor, který se dotýká jasných a silných kompetencí VV pro boj s korupcí, což ale šéf Legislativní rady vlády není.

Vít Bárta:

„Premiér Nečas ví, co VV chtějí, už na to měl šest týdnů. Buď ODS změní svůj názor, nebo je v úterý ve 14:00 konec. Věci veřejné neustoupí ani o milimetr.“

VV si nárokují čtyři ministerská křesla (zdroj: ČT24)

„Trváme na čtyřech ministrech,“ potvrdil Bárta. ODS ale prohlašuje, že žádného ministra nepustí. „Nedomnívám se, že by vůbec bylo možné, aby nějaký z rezortů ODS přešel pod správu ministra nominovaného VV,“ řekl listu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Peake: Kubiceho si vážíme, nemyslíme si, že by měl být vyměněn

Podle Práva se mluví o třech možných variantách. V první z nich by vládu opustili Alexandr Vondra a Ivan Fuksa, ministři, proti kterým VV nejvíce protestují. V takovém případě by mohly ze svých požadavků slevit a spokojit se s méně významnými posty. Druhou možností je přesun Jiřího Pospíšila do čela Legislativní rady vlády. Vedení spravedlnosti by pak převzala Karolína Peake.

Ve třetí variantě by se do čela vnitra postavil místo Radka Johna nový místopředseda VV Tomáš Jarolím. To ale dnes místopředsedkyně VV Karolína Peake popřela: „My si velmi vážíme pana ministra Kubiceho, nemyslíme si, že by měl být vyměněn. Nejsme ufoni, kteří si jdou po šesti týdnech znovu říct o ministerstvo vnitra.“ Informace o zájmu VV o toto ministerstvo byly podle ní pouze reakcí na tvrzení předsedy vlády a ODS Petra Nečase, že žádné stranické ministry měnit nechce, Kubice je jediný nestraník.

Kalousek označil Bártovy požadavky za ultimátum

Zatím bezvýsledné jednání o personálním uspořádání vlády by mělo pokračovat v neděli. Předseda VV John nechtěl výsledky jednání předjímat, podle něj jsou všechny návrhy k diskuzi. Pouze podotkl, že se musí případně písemným dodatkem upravit koaliční smlouva. „Názorově a ideově máme k sobě velmi blízko a budeme-li schopni se povznést nad to, co je méně důležité, můžeme uspět,“ řekl dnes ministr obrany Alexandr Vondra.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale označil Bártova slova za ultimátum. Pokládá za zvláštní politický styl, že den či dva před jednáním někdo řekne do médií „zásadní ultimátum, a pak nikdo neví, co s tím“. „Já ten styl pokládám za hloupý,“ řekl. Jako „starý vyzrálý dinosaurus“, proti nimž představitelé VV loni bojovali ve volební kampani, na tyto praktiky odmítl přistoupit.