Nečas slíbil, že bude řešit Fejkův plat

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) bude řešit plat ombudsmana Českých drah (ČD) Petra Fejka, jenž pobírá zhruba čtvrt milionu korun měsíčně a má nárok na odstupné ve výši dvouleté mzdy a další bonusy. Nečas to dnes řekl při interpelacích ve sněmovně. Na Fejkovu měsíční odměnu poukazuje opoziční ČSSD, která ji pokládá za příliš vysokou.

„Já jsem se také z tisku dozvěděl o platu ombudsmana Českých drah. Samozřejmě, že tuto věc budu řešit. Já teď nechci porovnávat plat ředitele pražské zoo a pětinásobně vysoký plat v Českých dráhách, zda to například plyne z toho, že v zoo pan Fejk pracoval se zvěří, kdežto v Českých dráhách jako ombudsman s lidmi,“ prohlásil Nečas s úsměvem. „To opravdu teď nechci spekulovat, ale opravdu je to věc, kterou se určitě pan ministr dopravy bude muset minimálně na můj pokyn zabývat, “ dodal premiér.

Mluvčí ČD Radek Joklík:

„Výše odměny, kterou dostává zaměstnanec za svou práci, je věcí ujednání mezi firmou a tím zaměstnancem, je to osobní údaj a my ho nemůžeme ze zákona zveřejňovat. Pan Fejk je přímo podřízený generálnímu řediteli, rozsahem svých povinností a pravomocí je na úrovni náměstka generálního ředitele.“

Na sněmovní půdu vnesl téma Fejkova platu předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Poukazoval na to, že jediným akcionářem Českých drah je stát a vláda na firmu má vliv prostřednictvím řídícího výboru. Sobotka podotkl, že Fejk má dvojnásobek platu veřejného ochránce práv, pětinásobek mzdy, když řídil pražskou zoologickou zahradu a víc než guvernér České národní banky. „V situaci, kdy vláda snižuje platy ve veřejném sektoru, tak má dostatek peněz, aby zajistila dobré teplé protekční místo,“ řekl Sobotka. Kdyby nebyly České dráhy dotovány státem a kraji, byla by to podle něho jejich věc. Nečase vyzval, aby zasáhl, aby nebyly peníze „vyhazovány zbytečně“.

Sobotka: Možná jde o politickou korupci

Šéf ČSSD Sobotka dnes mluvil o spekulacích, podle kterých by mohlo jít o určitou formu politické korupce ze strany bývalého ministra dopravy a zároveň neformálního lídra VV Víta Bárty. Podle Sobotky se Bárta možná pokusil Fejka „uplatit a motivovat ho k tomu, aby v budoucnu kandidoval na kandidátkách VV, například jako lídr v krajských volbách.“ Podle Sobotky by se Věci veřejné neměly podílet na vládě. Mluvil také o tom, že je potřeba nastavit jasná pravidla pro odměňování managementu v polostátních a státních firmách. „Problém pana Fejka ukazuje, že vláda nemá tuto situaci pod kontrolou, jestliže může dojít k takovýmto excesům, kdy je vytvořena nová funkce ombudsmana ČD a plat jednoznačně neodpovídá tomu, jak jsou lidé odměňováni ve státním sektoru,“ uvedl Sobotka na dotaz ČT. Podle něj byl platy manažerů v těchto firmách měly klesnout o deset procent, podobně jak se to stalo letos u státních úředníků. České televizi se nepodařilo získat vyjádření někoho z VV k této věci, na sms neodpověděl ani samotný Fejk.

David Ondráčka, TI: Státní firmy jsou dojnou krávou

„České dráhy se nemohou vymlouvat, jsou povinným subjektem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Je to firma stoprocentně vlastněná státem. Výklad že výše odměny jejího manažera by neměla být zveřejněna, je sporný, dráhy tu informaci poskytnout nechtějí.“

„Státní či polostátní firmy všude na světě, a Česko je toho klasickým příkladem, jsou dojnou krávou, ze které lze dramaticky tahat peníze a skrývat to za obchodní tajemství.“

Komunisté chtějí tresty za absence

Komunisté by chtěli zavést peněžité tresty pro ministry za neúčast při sněmovních interpelacích, když se z nich neomluví ze závažných důvodů. Mezi ně řadí nemoc a zahraniční cesty. KSČM navrhla přidat sankce při dnešním druhém čtení do novely jednacího řádu dolní komory, podle které budou sněmovní dokumenty v podstatě pouze v elektronické podobě. Opozice dlouhodobě členy vlády za absence při pravidelných interpelacích kritizuje. Sankce by podle návrhu Kateřiny Konečné (KSČM) činila 10.000 korun. Peníze by šly do fondu rozvoje české kinematografie. Z části nebo z celého jednacího dne sněmovny se dnes omluvilo podle stenoprotokolu 11 z 15 ministrů.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24