Kubice: Policie při blokádách zakročí, bude-li to nutné

Praha - Policie chce při blokádách zajistit průjezdnost silnic, zejména kvůli hasičům a vozům záchranné služby. Proti stávkujícím nijak zasahovat nebude, zakročí ale proti odborářům, kteří budou blokovat silnice, uvedl ministr vnitra Jan Kubice. Podle něj se může stát, že silnice nebudou nějaký čas průjezdné, policie však k tomu má svá opatření - budou nasazeny vrtulníky, pomocí kterých se budou vybírat objízdné trasy. V den stávky by také mělo být nasazeno asi o polovinu více policistů než v běžný den.

Případné blokády se policie bude snažit vyřešit prostřednictvím antikonfliktních týmů, zásah je podle ministra krajní možností. "Pokud je nepřesvědčí, tak policie musí vyzvat k opuštění prostoru, to je ze zákona. Může se samozřejmě stát, pakliže by došlo k naprosto neuvěřitelné věci, že by nechtěli, že je z toho prostoru prostě vytlačí," připustil Kubice.

„Nepředpokládám, že by v této situaci byla použita vodní děla či gumové projektily,“ dodal. Podle něj však má policie zpracované modelové situace i pro případy blokád, kdy stávkující nebudou chtít ustoupit.

Policie rozhodně nebude konat na základě politického zadání, zdůraznil ministr. „Představa, že vzniklo politické zadání, tak to opravdu není,“ prohlásil. Připustil však, že mezi krajskými ředitelstvími, v jejichž pravomoci je podle tiskového mluvčího prezidia Jiřího Vokouše zodpovědnost za zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku, probíhá intenzivní komunikace.

V souvislosti s připravovanou stávkou zajistí policejní prezidium koordinaci bezpečnostních opatření a zejména výměnu informací. Policie má také pokyn dokumentovat jakákoli porušení zákona. Pro případ, že by se sanitka nemohla dostat k nějakému pacientovi, budou ve vzduchu vrtulníky záchranné služby. „Situace se však každým okamžikem mění,“ upozornil Kubice.