Pacienti si stěžují na kvalitu sanitek

Praha - Stále více pacientů má špatné zkušenosti s kvalitou sanitek. Na převoz méně náročných případů si nemocnice najímají soukromé dopravce, jejichž auta často nemají dostatečné vybavení. Žádná norma, kterou by se v těchto případech dopravce musel řídit, totiž neexistuje. To je i případ Nemocnice na Homolce. Ta běžně vozí pacienty svými sanitkami a soukromou firmu si najímá až v případech, kdy jí vlastní kapacity nestačí. Podle vyjádření mluvčí Jitky Kalouskové jsou tyto případy velmi řídké, a proto nemocnice nevyužívá žádné mechanismy ke kontrole služeb.

Rok výroby 2002, místo klimatizace jen malé větrací okénko, nedostatečné odpružení. Právě takový vůz vezl z nemocnice Františka Novosada. Domů do severních Čech nedojel. Souhlasil s převozem sanitkou, protože se sedm dní po operaci srdce obával cesty bežným autem. Nakonec se ale rozhodl vystoupit na benzince na okraji Prahy, kde ho vyzvedla manželka. „Sanitka byla bez klimatizace, bez pérování, bez vybavení, špinavá, musel jsem vylézt ven, protože jsem začal být dušný,“ popsal.

Podle mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřího Roda mohou být vozidla, která nepřevážejí pacienty v přímém ohrožení života, starší a bez klimatizace. VZP přesto slibuje, že se stížností bude zabývat. Nájemný dopravce kritiku odmítá. „Vozidlo je homologací určeno k přepravě pacientů v režimu dopravy raněných, nemocných a rodiček a splňuje všechny parametry, které takové vozidlo splňovat má,“ uvedl Miloslav Petrýdes, jednatel společnosti RZ Assistance.

Vybavení sanitek není nijak upraveno zákonem. Pacient ale do vozu, který mu nemocnice vybere, nemusí nastoupit. Má právo vyžádat si od své pojišťovny seznam smluvních přepravců.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)