Nečas k odborům: Reformy nezrušíme, ale jednejme o jejich podobě

Praha – Premiér Petr Nečas vyzval odboráře, aby se vrátili k jednání. Chystané stávky a blokády označil za zapojení do politického boje, jdou prý vstříc levici. Zároveň vyzval odbory, aby ještě zvážily rozsah a dopad chystané stávky. Sociální demokraté označili zrušení chystané stávky soudem, za podlehnutí justice nátlaku vlády. Místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier dnes novinářům řekl, že to naznačuje třeba setkání náměstka ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila s předsedou Městského soudu v Praze Janem Sváčkem. Ten už se dříve proti těmto spekulacím ze strany odborářů ostře ohradil s odmítnutím, že by soudci rozhodovali na přání politiků. Podle Dienstbierových slov prezident a vláda svými nešťastnými výroky a postupy eskalují sociální konflikt v ČR.

Premiér Petr Nečas vyslal vzkaz směrem k odborům, že od reforem vláda neustoupí, pokud chtějí odboráři jejich podobu ovlivnit, ať se vrátí k jednacímu stolu: „Já bych chtěl jednoznačně vyzvat představitele odborů, aby se vrátili k jednacímu stolu. Vláda vždycky deklarovala, že je ochotna s nimi vyjednávat, nejsme ale ochotni zastavit reformy. Naše země modernizační reformy jednoznačně podporuje a potřebuje.“ Nečas prohlásil, že není možné od jeho kabinetu očekávat plnění volebního programu sociální demokracie a KSČM. „Nebyli jsme zvoleni, abychom negovali reformy,“ řekl Nečas. Vláda podle něj všechny své reformy připravila tak, aby byly sociálně únosné.

Dopady stávky jsou v premiérových očích zbytečně přehnané, soudní judikatura prý sama zdůrazňuje při stávce minimalizaci dopadu na třetí osoby. „Proto apeluji na zdravý rozum odborářských bossů, aby ještě zvážili formu a rozsah těchto protestů,“ uvedl premiér.

Argumentaci soudu v předběžném opatření proti zrušení stávky tím, že reformy jsou nezbytné, Jiří Dienstbier označil za nešťastné proto, že se prý plete do politických záležitostí.

Jiří Dienstbier:

„Pokud pan prezident vyzývá k podávání výpovědi, pak si myslím, že my všichni bychom měli dát výpověď panu prezidentovi a vládě, protože bez odchodu současné vlády a bez nových voleb se tu těžko změní něco k lepšímu.“

Sociálnědemokratický místopředseda se s nadsázkou opřel do prezidentových výroků. Klause prý k ostrému útoku vyprovokovalo to, že se na prezidentovu čtvrteční oslavu 70. narozenin pravděpodobně žádný z hostů nebude moct díky stávce dostavit včas.

„Vláda i prezident dělají všechno pro to, aby vyostřili sociální konflikt v naší společnosti,“ prohlásil Dienstbier, podle něhož je přirozené, že se lidé proti necitlivým reformám a úsporným opatřením brání stávkou. „Je naprosto šílené, pokud se takovýto politický problém vláda snaží řešit podáním návrhu na předběžné opatření, které má odborům zakázat uskutečnění stávky,“ dodal.

Jiří Pospíšil označil Dienstbierovy výroky za nehorázné a požaduje od něj veřejnou omluvu. „Zdůrazňuji, že minulý týden jsem se s nikým z pražského městského soudu nesetkal a že soudce, kteří rozhodovali o předběžném opatření ve věci stávky dopravních odborů, osobně neznám. S předsedou soudu Janem Sváčkem se sice skutečně sešel můj náměstek pro justici Filip Melzer a další zaměstnanci justiční sekce ministerstva, avšak důvodem této dlouhodobě plánované schůzky, o kterou písemně požádal pan předseda Sváček, byla pouze a jedině problematika počtu soudců,“ uvedl dnes Pospíšil.