Ve středu vyražte za město, bude vidět unikátní zatmění Měsíce

Praha – Ve středu 15. června nastane páté nejdelší zatmění Měsíce v tomto století, vzácný astronomický úkaz skryje přírodní družici Země na 100 minut. A zatmění bude k vidění i z Česka, navíc lidé nebudou muset kvůli tomu bdít do rána, protože Měsíc zakryje zemský stín krátce po západu Slunce.

Astronomové proto doporučují vyrazit sledovat výjimečné zatmění Měsíce. Nejsou k tomu přitom potřeba žádné zvláštní pomůcky, mělo by být viditelné i pouhým okem. Odborníci nicméně doporučují najít si místo, odkud je dobře vidět jihovýchodní obzor, kde Měsíc vychází. Nejlépe je prý vyrazit někam za město, kde nebudou pozorování oblohy rušit světla.

Měsíc nad Prahou vyjde ve 21:09 nad jihovýchodním obzorem, jinde v republice se údaj liší o minuty. Maximální zatmění pak nastane ve 22:12, kdy bude měsíční kotouč procházet nejtemnější částí zemského stínu, a skončí tři minuty po třiadvacáté hodině. Dvě minuty po půlnoci skončí také částečné zatmění.

Hvězdárny kvůli zatmění zůstanou otevřené

Zatmění se dá pozorovat i na hvězdárnách. Většina se jich totiž ve středu kvůli zatmění otevře. Štéfánikova hvězdárna v Praze například kvůli zatmění rozšířila středeční otevírací dobu, bude otevřeno do půlnoci.

Zatmění Měsíce budou lidé moci sledovat téměř po celém světě, zkrátka přijde jen Severní Amerika. Událost bude trvat celkem více než pět a půl hodiny. Pozorovatelé v Evropě přijdou nicméně o první část, protože nastane již před východem Měsíce. Poslední fázi zase nebude možné sledovat z východní Asie a východní Austrálie, neboť se uskuteční až po západu tohoto zemského satelitu.

Naposledy takto dlouhé úplné zatmění Měsíce nastalo v červenci 2000, kdy trvalo jednu hodinu a 47 minut. Další úplné zatmění, 51minutové, bude letos desátého prosince. Plně pozorovatelné ale bude jen z Asie a Austrálie. Češi si na další úplné zatmění Měsíce budou muset počkat do 28. září 2015.

Zcela nejdelší měsíční zatmění 21. století nastane 27. července 2018. Potrvá 104 minut a obyvatelé České republiky jej podle astronomů uvidí za ještě lepších podmínek než to středeční.

Vydáno pod