Ministerská absence jen s omluvenkou, prosadil Nečas

Praha – Premiér Petr Nečas si chce posvítit na absentující ministry. Pokud členové jeho vlády nedorazí na schůzi kabinetu, bude po nich požadovat omluvenky. Ministři v nich mají jasně vysvětlit, proč se jednání neúčastní. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Nečase k novince přiměli ministři za TOP 09, kteří kvůli Ladislavu Bátorovi schůzi před dvěma týdny vynechali.

„Nemůže-li se člen vlády výjimečně účastnit jednání schůze vlády, předem se předsedovi vlády písemně omluví a oznámí důvod své nepřítomnosti,“ píše se v nové verzi jednacího řádu vlády, který ve středu schválil Nečasův kabinet. Podle serveru Aktuálně.cz přitom dříve stačilo, aby se absentující ministr premiérovi pouze předem omluvil a uvedl důvod nepřítomnosti. Novinkou je tedy způsob omluvy.

Předseda vlády a šéf ODS Nečas tuto povinnost zavedl v reakci na chování ministrů za TOP 09, kteří kvůli působení Ladislava Bátory na ministerstvu školství na schůzi vlády před dvěma týdny nepřišli. Mluvčí vlády Jan Osúch souvislost obou událostí přiznal a dodal: „Nový systém omluv je důležitý pro bezproblémový průběh vládních schůzí.“

Úřad vlády ČR
Zdroj: ČT24/Jindřich Mynařík / LN

Zformalizování ministerských omluv se do jednacího řádu vlády dostalo ve stejném dokumentu, který mimo jiné zavedl pozici státního tajemníka pro Evropskou unii. Zřízení eurotajemníka a hlavně způsob jeho prosazení přitom silně kritizovali členové vlády za TOP 09. Předseda strany Karel Schwarzenberg to dokonce považuje za porušení koaliční smlouvy.

Vydáno pod