Klaus prý Řeky za lenost nekritizoval

Praha – V nedávném rozhovoru pro deník Právo mluvil prezident Václav Klaus nepřímo o Řecích jako o líných pijácích ouza. Jeho výrok okamžitě odsoudil řecký premiér Jorgos Papandreu. Klaus se ale proti vzniklé kritice svého výroku ohradil. Neříkal prý, že jsou Řekové líní. „Nikdy bych si netroufl říci, že Řekové pracují málo a Češi (nebo někdo jiný) hodně,“ tvrdí Klaus. Zároveň dodává, že Češi nepracují tak tvrdě jako Němci.

Klaus se článkem, který vyšel v Lidových novinách, vrací k polemice, kterou vyvolal svým výrokem na adresu Řeků. Pobouřil tím řeckého premiéra Jorga Papandrea i tamní tisk. Podle Klause si Řekové jeho slova vyložili špatně. „Nic takového jsem neřekl, někdo asi špatně přeložil můj rozhovor,“ říká a dodává, že by se nikomu neodvážil vytýkat, že málo pracuje. „Řecko moc neznám a o naší vlastní výkonnosti až zas tak moc vysoké mínění nemám,“ vysvětluje.

Svými dalšími slovy se ale opět do Řeků trefuje

Svými dalšími výroky se ale opět do Řeků trefuje, přinejmenším do jejich politiků. „Velmi odlišný sklon k práci a k aktivitám ve volném čase plně respektuji. Pouze dodávám, že s nižším pracovním výkonem nemohu mít nové audi, ale musím se spokojit se starší škodovkou, ne-li s chozením pěšky. Toto jistě vědí i Řekové, otázkou je, jestli to ví jejich politická reprezentace. Opakuji, volba délky dovolené je věc ke svobodnému rozhodnutí jednotlivce i celé země,“ píše Klaus v LN.

Chybou podle něj bylo, jak rychle bylo Řecko přijato do eurozóny. „Je zcela legitimní mít rozdílnou ekonomickou výkonnost, ale při každé úrovni ekonomické výkonnosti není možné vstoupit do měnové unie s Německem, které má ekonomickou výkonnost relativně vysokou. To není žádný provokativní výrok,“ upozorňuje prezident Klaus. Totéž by podle něj mělo silně zaznít nejen v Řecku, ale i v České republice. Ta by, podle něj, mohla totiž dopadnout stejně jako jihoevropská země, která je nyní, jak Klaus uvádí, závislá na milosrdenství bohatších evropských zemí. Klaus je přesvědčen o tom, že Česká republika nemá takovou ekonomickou výkonnost jako třeba Německo. Rovněž o tom, že Češi nepracují tak tvrdě jako lidé v této zemi.