V ulicích českých měst už podeváté září světlušky

Praha – V českých městech dnes začal už devátý ročník charitativní sbírky, která pomáhá nevidomým dětem a dospělým. Od dobrovolníků si mohou lidé zakoupit píšťalku, svítící náramek nebo kuličkovou hru. Celonárodní sbírku pořádá Nadačního fondu Českého rozhlasu. Letos se navíc k šesti tisícům dobrovolníků připojilo i třicet známých osobností, které vyrazily do pražských ulic a pomáhaly vybírat na konto Světlušky.

Dobrovolníci jsou oblečeni do kostýmů s krovkami a tykadly a mají na sobě tričko s obrázkem světlušky. Symbolický příspěvek v hodnotě 40 Kč, 50 Kč, 60 Kč a výše vybírají do zapečetěné lucerničky. Letos mezi nimi můžete potkat například moderátorku České televize Jolanu Voldánovou nebo herečku Simonu Babčákovou. Patronka sbírky Aneta Langerová dnes vystoupí v 16 hodin na festivalu v Jičíně.  

„Ráda jsem souhlasila, když můžu, tak pomůžu,“ uvedla Voldánová. „Úplně všechno je stojí mnohonásobně větší námahu než nás, my si to ani neumíme představit. Myslím, že je třeba podporovat základní soucit a empatii,“ dodala Babčáková.

JAK MŮŽETE POMOCI

  • Po celý rok můžete přispět na sbírkové konto Světlušky: 99999 99999/0100
  • Poslat dárcovsku SMS ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč) nebo DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku) na číslo 87 777

Během loňského Dne pro světlušku se podařilo vybrat 9 a půl milionu korun. Peníze jdou na konkrétní pomoc nevidomým, například na stipendia studentů nebo na pomůcky, které jim usnadňují každodenní život.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod