Sobotka vyráží na Šluknovsko

Praha – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se spolu se stranickými kolegy ze sněmovny Jeronýmem Tejcem a Michaelou Marksovou Tominovou zítra vydá na Šluknovsko k jednání s představiteli místních samospráv. Sobotka se k cestě rozhodl prý na pozvání poslance za Ústecký kraj Jaroslava Foldyny (ČSSD). Chce spolu se starosty měst dotčených sociálním konfliktem posledních týdnů a také s představiteli policie jednat o aktuální situaci a konkrétních legislativních či rozpočtových opatřeních, která by ji pomohla řešit.

Sobotka prohlásil na tiskové konferenci, že by nemuselo docházet k jednostrannému navýšení prostředků na provoz policie, jak to nyní činí vláda. Podle jeho slov k situaci vůbec nemuselo dojít, kdyby vláda za dobu svého působení pouze bezhlavě neškrtala a neomezovala provoz policie v krizových oblastech. Rovněž kritizoval vládní škrty v oblasti podpory zaměstnanosti a sociálního bydlení.

„Sociální demokracie vidí dvě nutné rozpočtové priority na příští rok, za prvé nekrátit prostředky na policisty v regionech, kde roste kriminalita, a druhou prioritou je navýšení prostředků na veřejně prospěšné práce,“ prohlásil Sobotka. Druhá priorita je podle Sobotkových slov hlavním prostředkem ke snížení nezaměstnanosti prostřednictvím úřadů práce.

Monika Šimůnková
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Zmocněnkyně Šimůnková by ráda koordinovala pracovní skupinu zástupců ministerstev

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové se v regionu nyní střídá „jedna delegace za druhou“. V pondělí do Šluknovského výběžku jede také ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Na místě byli i další politici. Kvůli situaci na Šluknovsku se zmocněnkyně se chystá oslovit některé ministry. Činnost jednotlivých resortů na severu Čech by ráda sama koordinovala. Podle ní by bylo ideální, kdyby začala fungovat pracovní skupina ze zástupců ministerstev práce, školství, vnitra, policie a případně i dalších institucí. O její vznik by se Šimůnková ráda pokusila.

Brífink Bohuslava Sobotky o situaci na Šluknovsku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod