Šéf ÚOOZ Šlachta měl vynášet informace z vyšetřování

Praha – Ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta údajně varoval svého bývalého podřízeného, že mu hrozí zatčení. Informaci přineslo dnešní Právo. Kauza souvisí s případem nelegálního obchodování se šrotem na Zlínsku, do kterého byl zapleten i bývalý detektiv ÚOOZ Marian Hanák, ale těsně před zatčením uprchl. Policejní inspekce nyní zjišťuje, zda mu šéf útvaru pomohl uniknout. Šlachta ovšem nařčení odmítá, jde prý o pokračování diskreditační kampaně.

Oznámení, že Šlachta vynesl citlivé informace z policejního vyšetřování, přišlo začátkem června na pražské vrchní státní zastupitelství. Detektivové měli na dokument proti Šlachtovi narazit, když vyšetřovali únik informací v kauze Pandurů, konkrétně při razii na státních zastupitelstvích. „V rámci prohlídky nebytových prostor samozřejmě prohlíželi všechny dokumenty, které se nacházely v kanceláři a ten dokument, který právě přišel, tak ležel v té kanceláři,“ uvedla mluvčí vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová.

Případ řeší i policejní inspekce, která bere v potaz i možnost cíleného útoku: „Samozřejmě to je jedna z prověřovaných verzí. Standartně to děláme u všech policistů, protože u některých hrozí diskreditace, pokud pracují právě na tak závažných kauzách,“ vysvětluje Dušan Brunclík, který je vedením inspekce pověřený. Inspekce zatím podnět jen prověřuje a Šlachtu z ničeho nepodezřívá.

Šéf ÚOOZ obvinění jednoznačně odmítl s tím, že jde po falešných facebookových profilech s jeho jménem jen o další z řady útoků na jeho osobu. „Je to absolutní hloupost. To podání bylo anonymní a spojovalo mě s lidmi, které ani neznám,“ citovalo Šlachtu Právo.

Hanáka podezřívají z úniků za 26 milionů

Policisté v dubnu obvinili čtyři muže včetně bývalého Šlachtova podřízeného Hanáka z daňových úniků za více než 26 milionů korun. Gang, v němž měl Hanák podle policie významnou roli, vydělával na fiktivních vývozech železa a dalších kovů na Slovensko a do Polska, kde se z obchodů neplatí daň z přidané hodnoty (DPH). Dopadeni byli ale jen tři muži, Hanák totiž krátce před zatčením uprchl a vyšetřovatelé byli již tehdy přesvědčení, že jej někdo varoval.

Šlachta obvinění jednoznačně odmítá s tím, že jde jen o další z řady útoků na jeho osobu. „To, co bylo v Právu, je jen třetina informací,“ uvedl pro ČT. „Za poslední tři, čtyři měsíce jsou to anonymy na mě, na moji činnost… Signály, že se proti mně chystá určitá mediální kampaň, máme asi dva měsíce. Já to chápu a vnímám jako jednoznačný útok vůči mé osobě a vůči útvaru,“ dodal s tím, že ho inspekce už vyslýchala a že se s Hanákem nikdy nesetkal.

Expolicista zatím zůstává na útěku, podle některých informací se skrývá na Slovensku. Nešlo přitom o první konflikt se zákonem; Hanáka už předtím podezřívala policejní inspekce z korupce a vynášení informací a čelil také obvinění z výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Nakonec odešel od policie sám.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod