Zvířata po celém světě slaví svůj svátek

Praha – Dnes se po celém světě slaví mezinárodní den zvířat. V České republice tento svátek každoročně připomíná Nadace na ochranu zvířat působící již od roku 1994. Ředitelka nadace Eva Hodek připomíná, že společným úsilím se organizace snaží pomoci opuštěným zvířatům a zároveň figurovat jako důležitý činitel na poli poradenském či vzdělávacím v oblasti ochrany a práv zvířat. V České republice v současné době existuje 112 útulků, v nichž pod kontrolou Státní veterinární správy žije na šest tisíc zvířat.

Nadace si připomíná svátek zvířat každoročně. Letos se oslava uskuteční druhou říjnovou sobotu v centrálním parku na Pankráci, a to od 12 do 18 hodin. Široká veřejnost tak může asistovat ukázkám psovodů a práci jízdních hlídek městské policie Praha. „Návštěvníci mohou zhlédnout i ukázky volnočasových aktivit se psy, například frisbee, dogdancing a agility,“ upřesnila Hodek. Zájemci se mohou také podívat na vystoupení dravců a volně žijících živočichů.

Nadace se nicméně zaměřuje převážně na pomoc opuštěným zvířatům. V útulcích podle Hodek končí nejčastěji mláďata, kterých se lidé zbavují, či zraněná, stará a jinak handicapovaná zvířata, o něž se majitelé nechtějí nebo nemohou starat. V České republice fungují v současné době tři typy útulků. V první řadě se jedná o ty městské, které jsou zřizovány a také financovány z rozpočtu měst a obcí. Další kategorií jsou útulky zájmových organizací, které se nicméně mnohem častěji potýkají s finančními problémy. V nejhorší peněžní situaci jsou poté soukromé útulky závislé pouze na zdrojích svého majitele.

Nicméně Hodek připomíná, že mezi lidmi se najde mnoho takových, kteří rádi pomohou zvířatům v nouzi. „Nadace spolupracuje s předním výrobcem krmiva pro psy a kočky a od roku 2009 realizujeme kampaň s názvem WAD – Pomozte naplnit misky v útulcích. Cílem projektu je přímá pomoc útulkům v podobě darovaného krmiva,“ dodala.

Zvíře už není věc, říká nový občanský zákoník

Změnu pro fungování útulků i pro samotná zvířata přinese nový občanský zákoník. „V navrhované úpravě došlo zejména ke změně postavení zvířat. Zvíře už není věc, což má svá pro i proti,“ míní Hodek. Podle ní je problematické především ustanovení navazující, které neřeší povinnost měst a obcí postarat se o nalezená zvířata. „Tato povinnost vypadla a podle navrhované úpravy to vypadá, že je péče o nalezená zvířata stavěna na principu dobrovolnosti,“ dodala Hodek, která nepovažuje toto řešení za šťastné.

Nadace na ochranu zvířat byla založena v roce 1994 a od té doby hájí práva a zájmy zvířat. „Naším programem je harmonizovat vztah zvíře - člověk - životní prostředí a usilovat o zlepšení životních podmínek zvířat jak v lidské péči, tak volně žijících. Nadace se snaží své poslání naplňovat činností zejména poradenskou, legislativní, osvětovou či vzdělávací,“ upřesnila Hodek.

Rozhovor s Evou Hodek (zdroj: ČT24)