Bendl jmenován ministrem zemědělství

Praha – Prezident Václav Klaus slavnostně jmenoval Petra Bendla (ODS) do funkce ministra zemědělství. Někdejší středočeský hejtman nahradí v kabinetu v úterý odvolaného Ivana Fuksu (ODS). Bendl do vlády nepřichází poprvé, funkci ministra si vyzkoušel už v roce 2009, kdy stál v čele resortu dopravy. Budoucí ministr zemědělství je členem ODS od roku 1992, v letech 2002 až 2010 byl místopředsedou strany.

Prioritami nového ministra zemědělství bude jednání s EU o budoucnosti zemědělské politiky a jednání s nevládními organizacemi. Chce také dokončit restituce zemědělského majetku. Při svém působení hodlá využít také zkušenosti z působení v regionální politice, uvedl Bendl poté, co byl oficiálně uveden do funkce.

„Nečekejte ode mě žádné rychlé a hluboké personální či jiné změny. Chci se seznámit s aktuální situací, která na ministerstvu zemědělství je, a využít svých zkušeností starosty a hejtmana a rovněž prvního místopředsedy Svazu města a obcí,“ uvedl Bendl, který prý chce navázat na práci svého předchůdce Fuksy a pokračovat v zemědělské politice dané koaliční smlouvou a vládním prohlášením.

„Musíme podpořit konkurenceschopnost českých zemědělců a věnovat se programovému období 2014 až 2020, stejně jako setkávání se a úzké spolupráci s nevládními organizacemi v oblasti zemědělství,“ dodal Bendl. Zároveň poznamenal, že nežádá o takzvaných 100 dní hájení: „Prosím jen o dva, tři týdny, abych měl čas na seznámení se s veškerou agendou.“

Středočeskou organizaci občanských demokratů Bendl vede od listopadu 2007, 15. října regionální ODS ale čeká volba nového lídra. V čele této organizace by mohl Bendla nahradit právě Tluchoř, který má na své straně větší část vlivných regionálních politiků. Také Fuksa patří mezi středočeské občanské demokraty blízké Tluchořovi. Středočeská organizace přitom před nastávajícím sjezdem jako jediná otevřeně odmítla například prodloužení mandátu Nečasova vedení ODS.

Hašek: Nečas si rošádou řeší problémy ve straně

Místopředseda ČSSD Michal Hašek vyjádřil s vedením resortu zemědělství nespokojenost a poukázal, že za posledních pět let je Bendl už pátým ministrem. „Tentokrát nejde o změnu vynucenou snahou získat na post ministra zemědělství kvalitního odborníka. Nečas si skrze personální obsazení vlády řeší své vnitrostranické problémy. A to je špatně, zejména pro zemědělství,“ uvedl v tiskové zprávě Hašek. 

Odchodu Ivana Fuksy ale podle něj není není třeba litovat, neboť nebyl dobrým ministrem zemědělství. „Mám obavy, že ani Petr Bendl není pro tuto funkci dobře profesně vybaven, a to i přesto, že je povoláním hasič a na ministerstvu rozhodně co hasit je,“ dodal Hašek s tím, že Bendl musí rozhodně začít řešit postavení českých zemědělců v EU, kde vládnou nerovné podmínky a do budoucna jsou diskriminovány velké farmy, kterých je v Česku většina. Dalšími úkoly jsou podle Haška provedení forenzního auditu v Lesích České republiky a pak důsledná obhajoba zájmů zemědělců při jednáních o státním rozpočtu.