VZP vyčerpala rezervy, peníze má vždy jen na necelé dva dny

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vyčerpala své rezervy. Její představitelé přiznali, že má jen tolik peněz, kolik právě vybere, a rezerva nevystačí ani na dva dny. Hrozí proto zpožďování plateb na lékařskou péči, ohroženo je také zvyšování platů zdravotníků. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes připustil, že české zdravotnictví bude v dalších letech nejspíš potřebovat finanční injekci od státu. Podle něj by se ve zdravotnickém systému v příštím roce „nějaké rezervy“ ještě mohly najít, poté už ale bude zřejmě zásah potřeba.

„Rezerva je minimální nebo nulová. V průměru na 1,2 dne,“ řekl mluvčí VZP Jiří Rod. Podle něj kvůli ekonomické krizi roste objem nákladů na péči více než objem příjmů. Z účtů VZP odchází každý den v průměru půl miliardy korun.

Ředitel VZP Pavel Horák uvedl, že vyčerpání rezerv zatím zpožďuje platby lékařům a nemocnicím jen minimálně, problémy s termíny má pojišťovna prý pouze na začátku měsíce. „Proto je možné, že na konci roku budeme dvě miliardy korun v plusu. Ale to neznamená, že hned 3. ledna nebudeme tři miliardy v minusu,“ řekl Horák.

Obavy z možného zpožďování plateb za lékařskou péči projevil ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus. „Nám jde z VZP téměř 60 procent peněz… Museli bychom si brát kontokorent, aby bylo alespoň na platy,“ uvedl Kraus.

Heger: Finanční injekce od státu bude potřeba

„Řekl bych, že příští rok bychom ještě nějaké rezervy najít mohli, ale už další roky bude asi potřeba nějakou finanční injekci přece jenom udělat,“ prohlásil dnes Heger. Podle něj je zdravotnický systém „na pokraji svých sil“. Kvůli ekonomické krizi je totiž více lidí bez práce, takže neodvádějí pojištění. Za nezaměstnané - stejně jako za děti, studenty či důchodce - pojistné hradí stát.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger: „Stát platí za své pojištěnce strašně málo, prakticky jednu čtvrtinu toho, co platí zaměstnanci, takže čím je více těchto lidí (státních pojištěnců), tím je systém ochuzován. A opravdu bych řekl, že je na pokraji svých sil.“

Nedostatek peněz by mohl ohrozit také zvyšování platů zdravotníků v příštím roce. Podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela by vláda měla svůj závazek ohledně desetiprocentního nárůstu mezd splnit, jinak by „nesla odpovědnost za vyhrocení situace v celém zdravotnictví“.