Reforma VŠ narazila u akademiků, studentů i opozice

Praha – Proti návrhu reformy vysokých škol mají výhrady nejen akademici, ale i studenti a opozice. Zástupci všech tří stran dnes vystoupili na veřejném slyšení v Senátu. Upozorňují například na změny v pravomocích škol, v pojetí profesorů a docentů nebo zavedení školného. Reforma se připravuje šest let, kvůli nesouhlasu škol byly práce v minulosti vždy přerušeny. Ministerstvo ale plánuje zavést změny už od roku 2013.

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl se například pozastavil nad návrhem, aby o ekonomických záležitostech univerzit rozhodovaly rady složené z regionálních politiků a podnikatelů. „To by samozřejmě mělo celou řadu vážných problémů,“ uvedl. Nesouhlas vyjádřil i s novým chápáním titulů profesor a docent, které by už neměly všeobecnou platnost, ale byly by vázány vždy jen na konkrétní univerzitu, která titul udělila.

Wilhelm: Reforma povede k větší konkurenceschopnosti absolventů

„Tendence posilovat v novém zákoně exekutivní pravomoci rektorů nejsou v pořádku,“ poznamenal Jiří Zlatuška z Masarykovy univerzity, sám bývalý rektor. Vadí mu i změny v zastoupení akademického senátu. Menší zastoupení studentů v akademických samosprávách se nelíbí ani Studentské komoře Rady vysokých škol. Studenti se postavili i proti zavedení školného, které by podle nich vytvořilo sociální bariéru pro mnoho mladých lidí. Zkušenosti ze zahraničí prý navíc neprokázaly, že by se tím zvýšila kvalita vzdělávání.

Školné
Zdroj: ČT24

„Akademická obec je zvyklá kriticky debatovat,“ reagoval na výtky náměstek ministra a bývalý rektor UK Ivan Wilhelm. Upozornil také, že do diskuze o podobě reformy zapojili i zástupce vysokých škol, navíc některé věci se budou řešit až při projednávání paragrafovaného znění zákona. Reforma podle něj povede k modernizaci univerzit a větší konkurenceschopnosti absolventů.

„Já si osobně nedovedu představit, že by Senát schválil zákon o vysokých školách, se kterým by nesouhlasily vysoké školy,“ konstatoval senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podle školského experta strany Ivana Ohlídala by navíc mělo ministerstvo brát ohled i na námitky opozice, protože po volbách a případné výměně vládnoucích stran by se pak mohl vysokoškolský zákon znovu měnit.