Kojenecké ústavy řeší finance a nejistou budoucnost

Praha – Dětská centra a kojenecké ústavy řeší složitou finanční situaci a nejistou budoucnost. Jedním z nich je i zdravotnické zařízení ve Veské u Pardubic. Přestože už několik let pomáhá opuštěným dětem i rodinám, peníze na provoz shání velmi těžko. Dětské centrum zahrnuje šedesát lůžek pro děti, které se ocitly v těžké životní situaci, a deset míst pro maminky.

„Poskytujeme komplexní péči dětem, které se z jakéhokoli důvodu ocitly mimo rodinu. I o rodiny se snažíme postarat,“ řekla ředitelka Dětského centra Veská. V centru se starají o děti vážně nemocné i s vrozenými vadami. Veškerá péče je závislá na dotacích od kraje.

Dle slov náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka je systémovou chybou to, že zdravotní pojišťovny neproplácejí zdravotní úkony, které se novorozencům poskytují. Centru pomáhají dárci i sponzorské akce. Maminky, které své děti musely svěřit do péče odborníků, o důvodech mluví zcela otevřeně.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Nejistotu do dětského centra nedávno vnesly ministerské úvahy o rušení kojeneckých ústavů. Navzdory složité situaci má centrum před sebou další nelehký úkol. Shání peníze na dva nové byty a dva mateřské pokoje.