Ředitel LOM odvolal dva manažery, špatně hospodařili

Praha - Ředitel Leteckých opraven Malešice (LOM) odvolal dva vrcholové manažery firmy, ministr obrany Alexandr Vondra jeho rozhodnutí přijal. Audit ve společnosti totiž potvrdil podezření o nevýhodných zakázkách. Obrana chce firmu restrukturalizovat a obměnit její vedení.

Ředitel firmy Jindřich Ploch odvolal oba manažery ve středu. O místo ve vedení firmy přišli ředitel úseku pro obchod a logistiku Zdeněk Motyčka a ředitel úseku pro správu a personalistiku Petr Malý. Ministr obrany ředitelovo rozhodnutí akceptoval, potvrdila mluvčí LOM Martina Fišerová. 

Odvolání dvojice ředitelů podle vedení resortu i šéfa firmy Plocha vytvoří prostor pro „vyjasnění situace“ v podniku. „Ministr obrany zároveň potvrdil podporu resortu současnému vedení podniku jako stabilizačnímu prvku nutnému k dalšímu strategickému rozvoji,“ dodala mluvčí Fišerová. „Rozhodnutí ředitele LOM Praha považujeme za správný krok, který pozitivně přispěje ke stabilizaci podniku,“ sdělil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Letecké opravny Malešice
Zdroj: ČT24/www.lompraha.cz

Nevýhodné nákupy a prodeje poškodily firmu o desítky milionů

Na základě výsledku prověrky hospodaření státního podniku podalo ministerstvo obrany trestní oznámení na neznámého pachatele. Vedení resortu se k tomu rozhodlo v souvislosti s nákupy a prodeji, které LOM v poslední době uskutečnil. Podle závěru auditorů vznikly škody za desítky a možná až sto milionů korun. Zda šlo o záměr, či nedbalost, by měla určit až policie. Podle ministra obrany Vondry byl audit nutný, protože v podniku hrozilo nebezpečí hospodářských škod.

Obrana vypsala audit urychleně letos v létě poté, co vyšlo najevo, že státní podnik možná nebude mít v říjnu a listopadu na výplaty. Firma ostatně účetní operací o 20 milionů navýšila už hospodářské výsledky za loňský rok a dostala se tak z červených čísel.

Státem vlastněná společnost LOM pro českou armádu v současnosti především opravuje vrtulníky Mi-171Š. Zajišťuje také výcvik pilotů, těchto služeb v minulých letech využívala i americká armáda a v ČR také cvičili piloti vznikajícího afghánského letectva.

Nyní ministerstvo obrany hodlá LOM zásadním způsobem restrukturalizovat. Firma zřejmě opustí své prostory v pražských Malešicích a bude soustředěna do Kbel, kde je letiště. Možný je prodej jeho části, která se zabývá opravami pístových motorů.