Nečas: Finanční ústava by mohla jít v 1. čtvrtletí do sněmovny

Praha – Vláda chce během prvního čtvrtletí příštího roku dokončit diskusi nad návrhem finanční ústavy a předložit návrh zákona o jejím vzniku do Poslanecké sněmovny. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl premiér Petr Nečas. Cílem finanční ústavy je zabránit tomu, aby se ČR propadla do závažných problémů se splácením svých dluhů podobně jako řada jiných evropských zemí.

Ústavní zákon, k jehož přijetí je nutná třípětinová většina v obou parlamentních komorách, má podle dřívějších informací definovat rozpočtovou odpovědnost a zavázat každou vládu k politice, která neohrozí stabilitu veřejných financí. Vláda by sněmovně předkládala zprávu o rozpočtové strategii; pokud by ji poslanci dvakrát zamítli, kabinet by musel požádat o důvěru. Stejný krok by musel udělat, pokud by se čerpání veřejných financí výrazně odchýlilo od schváleného návrhu.

Finanční ústava je součástí strategie konkurenceschopnosti. Materiál má zařadit Česko do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. V předchozích letech se pozice Česka zhoršovala a loni se na světovém žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadlo o pět pozic na 36. místo.