Rakev s Havlovými ostatky bude vystavena na Hradě

Praha – Rakev s ostatky bývalého prezidenta Václava Havla bude vystavena v pondělí a v úterý v Pražské křižovatce v centru metropole. Další dva dny pak bude vystavena ve Vladislavském sále Pražského hradu. Havel zemřel dnes ráno na své chalupě na Hrádečku po vleklých zdravotních obtížích ve věku 75 let. Pohřeb prvního polistopadového prezidenta by se měl uskutečnit pravděpodobně v pátek 23. prosince.

Havlova tajemnice Sabina Tančevová později ve vysílání ČT24 potvrdila, že se termín 23. prosince jeví jako nejvhodnější a že se pohřeb uskuteční s největší pravděpodobností právě tento den. 

V Pražské křižovatce se mohou lidé přijít rozloučit s prvním polistopadovým prezidentem v pondělí od 12:00 do 20:00 a v úterý do 10:00 do 20:00. Příchod do Pražské křižovatky bude ze Zlaté ulice, východ bude na Anenské náměstí.

Prezident Václav Klaus se dnes odpoledne sešel s premiérem a předsedy obou komor parlamentu, aby s nimi probral kroky kolem uctění Havlovy památky. Podle hradního kancléře Jiřího Weigla se shodli na vytvoření výboru pro vypravení státního pohřbu, jehož členy budou všichni čtyři zmínění čelní politici. Výbor bude připravovat státní pohřeb prezidenta Václava Havla ve spolupráci s jeho rodinou, dodal Weigl. S Havlovou manželkou Dagmar se chce Klaus setkat v pondělí a od toho se pak budou podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové odvíjet i další kroky.

Dagmar Havlová a Havlova kancelář dnes poděkovala za všechny kondolence, které přicházejí. Prosí o pochopení, že nemohou na všechny odpovídat. V pondělí má vláda rozhodnout o vyhlášení státního smutku. 

Havlův pohřeb bude zřejmě v pátek (zdroj: ČT24)