ODS: Nenaplnění dohod s církvemi by ohrozilo důvěryhodnost vlády

Praha - Nenaplnění dohody o vyrovnání státu s církvemi by podle vedení ODS ohrozilo důvěryhodnost vlády. Nejsilnější vládní strana by se na takovém chování odmítla podílet, uvedlo její grémium v dnešním usnesení. Věci veřejné chtějí vědět, kde stát na finanční náhrady vezme peníze a navrhují slučování úřadů. V pondělí se k věci sešly špičky koalice, jednání však zkrachovalo.

Občanští demokraté podle grémia debatu o omezení agend a slučování státních úřadů vítají. Odmítají ale spojovat tuto diskusi s církevními restitucemi, uvedlo nejužší vedení ODS. Vyzvalo vládní strany k naplňování koaličních dohod. „ODS a její vedení trvá na tom, že dohody, které byly vyjednány a koaličně podepsány, musí platit. V opačném případě by vláda ztrácela důvěryhodnost,“ uvedla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

„Vyjednaná podoba vyrovnání vztahu státu a církví je výsledkem dlouhodobých pečlivých jednání s představiteli 17 církví a náboženských společností a její nenaplnění ohrožuje důvěryhodnost vlády. Na takovém chování se ODS odmítá podílet,“ usnesla se ODS. Se spojováním restitucí s dalšími podmínkami nesouhlasí ani TOP 09 a Starostové.

Vláda jednání o církevních restitucích přerušila, hlasovat by se mělo ve středu. Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil na pondělním jednání K9 odvoláním ministrů za Věci veřejné, kteří by na jednání vlády hlasovali proti návrhu zákona o církevních restitucích.

Podle předsedy poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by situace, kdy by ministři za VV pro návrh nezvedli ruku, znamenala porušení koaliční dohody, které by mohlo vést až k vypovězení koaliční smlouvy „některou ze stran“.