Z vazby byl propuštěn Lubomír Mokrý

Brno – Z vazby byl dnes propuštěn bratr bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Pavla Mokrého Lubomír, který je jedním z obviněných v kauze brněnského policejního Toflova gangu. Vrchní soud v Olomouci podle právního zástupce Mokrého Oldřicha Chudoby v pondělí rozhodl, že vazební důvody už pominuly. Toflův gang byl tvořen někdejšími policisty a podle kriminalistů vydíral podnikatele na jižní Moravě.

Mokrý strávil ve vazbě asi 3,5 měsíce. Původně bylo u něj vazebních důvodů více, postupně ale všechny pominuly, uvedl Chudoba s tím, že k posledním patřila obava, že by se Mokrý mohl útěkem snažit vyhnout trestnímu stíhání.   

Toflův gang údajně vydíral podnikatele. Ti byli obvykle nejprve obviněni ze smyšleného hospodářského trestného činu, pak jim prý pachatelé nabídli, že za úplatek zařídí, aby byli zproštěni viny. Dosud policie zjistila 30 těchto případů.   

Podle policie se vydírání odehrálo v letech 1998 až 2010, přičemž požadované úplatky dosahovaly od desetitisíců až po miliony korun. Šéfem skupiny, podezřelé z 30 korupčních kauz, byl prý bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Předloni ho v Brně někdo zastřelil.   

V kauze je stíháno celkem devět lidí. Všichni byli původně ve vazbě, postupně jsou ale propouštěni na svobodu. Jak s gangem údajně spolupracoval Mokrý, není známo. Do roku 2004 ale pracoval na brněnské policejní inspekci.