O prodeji L-159 do Iráku se jedná dál

Praha – O prodeji podzvukových letounů L-159 do Iráku se dál jedná, verdikt nepadl. Ministr obrany Alexandr Vondra řekl, že ho jeho irácký protějšek Saadún Dulajmí ujistil o trvajícím zájmu. „Skutečně máme velký zájem o tyto letouny,“ doplnil irácký ministr. Irák chce podle obou ministrů brzké dodání letadel a co nejkratší dobu jejich přípravy.

Podle vyjádření obou politiků má Irák zájem nejen o již vyrobené nepotřebné a „zakonzervované“ letouny, ale i o nové stroje od Aera Vodochody. Z dřívějších informací vyplývá, že by se mělo jednat o zhruba dvě desítky letadel. „Irák má logicky zájem o nová letadla,“ poznamenal Vondra.

ČR irácký zájem o nové stroje podporuje, neboť se může stát zárukou dlouhodobé spolupráce, uvedl český ministr obrany. Zároveň ale může blízkovýchodní zemi poskytnout nepoužívaná letadla z armádních rezerv, která mohou být připravena rychleji, než budou vyrobeny stroje nové. Podle obou ministrů totiž Irák chce brzké dodání letadel a co nejkratší dobu jejich přípravy. „Jsem si jist, že dnešní den nás zase o něco přiblíží k cíli,“ prohlásil Vondra.

Bitevník L-159
Zdroj: ČT24

O podmínkách prodeje strojů L-159 jedná v Iráku výrobce letadel Aero Vodochody s podporou české vlády. Soupeří ale jak se svým tradičním konkurentem - britským letadlem Hawk, tak s Korejci. Ti nabízejí ve spolupráci s americkou zbrojovkou Lockhead Martin nadzvukový cvičný stroj.

O možném prodeji nepotřebných bitevníků hovoří obě strany již delší dobu. Při loňské Nečasově cestě na Blízký východ irácký premiér Núrí Málikí řekl, že by země mohly obchod s vojenskými letadly „v krátké době“ dokončit. Málikí měl do Prahy rovněž přijet, ovšem nakonec zůstal v Iráku kvůli domácím povinnostem. Premiér Nečas po dnešním jednání informoval, že se české firmy účastní výběrových řízení na rekonstrukci současných či výstavbu nových ropných zařízení a že se zapojují i do rekonstrukce v oblasti vodohospodářské infrastruktury. Česko s Irákem nadále vyjednává také o modernizaci iráckých tanků T-72 a vrtulníků Mi-17.

Irák má stále zájem o české L-159 (zdroj: ČT24)