Lékaře můžeme na internetu ohodnotit jen s jeho souhlasem

Praha – Internetové databáze lékařů nebo soudců mohou fungovat jen se souhlasem lidí, kterých se týkají. Jinak jejich provozovatelé porušují zákon. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ředitel Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Igor Němec. Úřad dnes upozornil i na nezbytnost přijetí legislativních opatření, která by řešila přímé přenosy z jednání obecních zastupitelstev. Zveřejnil také pokuty, které udělil od začátku srpna do konce loňského roku. Firma VEMO Product musí například zaplatit téměř půlmilionovou sankci za rozesílání nevyžádaných obchodních sdělení.

„Paralen na všechno, tři dřepy a rtuťový teploměr do pusy. To snad ani nemůže myslet vážně.“ Takové či ještě kritičtější hodnocení své doktorské praxe si může na webu znamylekar.cz přečíst mnoho tuzemských zdravotníků. Několik z nich si proto na provozovatele stránek stěžovalo u Úřadu na ochranu osobních údajů. Na internetu se totiž jejich profily objevily bez jejich vědomí.

Podle Němce jsou komentáře pod jmény lékařů často velmi kritické až urážlivé, a mohou tak významně zasáhnout do jejich práv. „Neznámého lékaře tato informace může poškodit velmi, protože pokud se tam píše něco negativního, tak může ztratit pacienty,“ tvrdí předseda ÚOOÚ. Pokud navíc nedali se zpracováním údajů souhlas, porušuje majitel stránky zákon a hrozí mu pokuta až pět milionů korun. O svém profilu na serveru Známý lékař nevěděla ani zubařka Martina Nedvídková. Pacienti ji chválí, přesto z hodnocení lékařů za jejich zády nadšená není.

Experti: Hodnocení lékařů na internet patří

Daniel Dočekal, internetový publicista: „Že někam napíšu svoji osobní zkušenost s lékařem a napíšu, že jsem měl tu nejhorší a že nedělal to, co měl, to přece není osobní údaj, to je mé hodnocení.“

ÚOOÚ majitele stránky kontaktoval a na prohřešek ho upozornil. Společnost poté jména dotčených lékařů odstranila. Stejně chce úřad postupovat i v dalších podobných případech.   

Úřad dnes zveřejnil i pokuty, které udělil v období od začátku srpna do konce loňského roku. Firmě VEMO Product vyměřil téměř půlmilionovou sankci za rozesílání nevyžádaných obchodních sdělení. Firma nejprve obdržela pokutu 170 000 korun, v rozesílání e-mailového „spamu“ ale pokračovala. Úřad jí proto udělil další sankci 320 000 korun. Vysokou pokutu dostalo i ministerstvo spravedlnosti, které zveřejnilo nepřesné osobní údaje týkající se předchozího členství v KSČ u 31 soudců nebo státních zástupců. Ministerstvo podle ÚOOÚ zveřejněním seznamu na internetu neporušilo zákon o ochraně osobních údajů, dopustilo se ale věcných chyb.

52 000 korun musí zaplatit i soudní exekutor, který poskytl kopie občanských průkazů 26 zaměstnanců za účelem sjednání pojistných smluv bez jejich souhlasu. Archiv bezpečnostních složek musel zaplatit sankci 30 000 korun za nedostatečné zabezpečení zpracování osobních údajů v oblasti archivnictví. Za zveřejňování osobních údajů žadatelů o informace podle zákona o svobodném přístupu k údajům udělil úřad pokutu 35 000 korun Městské části Praha 4 a sankci 30 000 korun hlavnímu městu Praze.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Ochránci dat upozornili i na nezbytnost přijetí legislativních opatření, která by řešila přímé přenosy z jednání obecních zastupitelstev. Právní úprava by zároveň měla upřesnit podmínky pořizování záznamů z jednání a jejich zveřejňování na internetu. Záznamy sice podle úřadu napomáhají transparentnosti rozhodování obecních orgánů, nesmějí ale porušovat právo na soukromí lidí, kterých se jednání týká. Jde například o případ, kdy orgán obce rozhoduje o individuální žádosti občana týkající se jeho rodinných nebo majetkových poměrů. Pokud se obce rozhodnou přenosy či záznamy občanům zprostředkovat už nyní, mělo by to podle Němce schválit zastupitelstvo. Podrobnosti, jak postupovat, zveřejnil úřad zde.

Moje soukromí! Nekoukat! Nešťourat!

Úřad už pošesté vyhlásil soutěž pro děti a mládež Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!. V letošním roce se obrací na problém umisťování informací na internetu a ztrátu kontroly nad nimi. Úřad v soutěži nabízí dva nedokončené příběhy, které mohou být rozvedeny jako povídka, úvaha, scénář, videonahrávka či třeba komiks. Nejlepší příspěvky, které na konci dubna vybere odborná porota, budou oceněny v průběhu MFF pro děti a mládež ve Zlíně.