Evropská komise hrozí Dobešovi stopkou na 53 miliard

Praha - Evropská komise pohrozila podle serveru Euro.cz České republice, že zastaví proplácení celého programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z programu by mělo být čerpáno až 53 miliard Kč, ohroženy nejsou jen prostředky, které už unie certifikovala. Ty se pohybují okolo 4,2 miliardy korun. Program má na starosti ministerstvo školství, úřad Josefa Dobeše (VV) je v souvislosti s čerpáním peněz z EU často kritizován. Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová připustila, že pokud Dobeš problémy do dubna nevyřeší, mohlo by to znamenat jeho konec v čele resortu.

Nečas se dnes kvůli problémům s využitím evropských dotací sešel s ministrem školství Josefem Dobešem (VV). „Šlo o informativní schůzku, kde mi pan ministr sdělil stav čerpání operačních programů a nastínil způsoby řešení. Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí,“ uvedl premiér ve vyjádření.

Podle mluvčího Dobešova úřadu Radka Melichara nemá vedení ministerstva v tuto chvíli informaci o tom, že by dorazil dopis o pozastavení operačního programu. Dodal, že ministerstvo je při správě programu partnerem EK a mělo by mít oficiální informace jako první. „Pokud pan premiér má nějaký takový dopis, tak je to nestandardní,“ poznamenal. Podle dostupných informací ale existuje neoficiální audit Evropské komise. „Víme, kterých nedostatků se dotýká. Ministerstvo školství je povinné na tento audit do dvou měsíců reagovat,“ dodala poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

„Využití finančních zdrojů tohoto programu je ohroženo. Komise nám vytýká nedostatečné čerpání, výběr projektů, nedostatky ve výběrových řízeních a nedostatečnou kontrolu auditorů. Problémem je i časté střídání úředníků pověřených administrací programu,“ cituje týdeník Euro česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Věci veřejné připustily konec Dobeše na ministerstvu

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová dnes pro server iDnes připustila, že by nevyřešení problémů s fondy mohlo znamenat konec působení Dobeše v čele resortu. Je to vůbec poprvé, co se strana na adresu svého ministra tak ostře vyjádřila. „Myslím, že pan ministr Dobeš si sám na sebe ušil bič v podobě toho, že si dal limit, dokdy chce celou věc vyřešit,“ uvedla Klasnová.

Situaci okolo dotací na ministerstvu školství považuje předseda ČSSD Bohusla Sobotka za katastrofu. „Rezort školství je jak známo podfinancován, je tam velký problém zajistit finanční prostředky nejen na platy učitelů, ale zejména na modernizaci pomůcek, na učebnice a na všechny další věci, které školy potřebují, aby obstály v dnešní době a poskytovaly kvalitní vzdělání,“ prohlásil na tiskové konferenci.