Kraje chtějí čerpat peníze z EU jako nyní, vláda chystá změnu

Praha - Asociace krajů a Svaz měst a obcí trvá na tom, aby systém regionálních operačních programů, přes které do Česka proudí miliardové dotace z Evropské unie, fungoval i po roce 2013. Na tiskové konferenci po jednání asociace s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV) to dnes řekl předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Vláda chce pro unijní programové období 2014 až 2020 počet operačních programů snížit.

Programů je 17, vláda chce 5 - 6

„Asociace krajů a Svaz měst a obcí nesouhlasí se záměrem vlády snížit počet regionálních operačních programů,“ uvedl Hašek. „Naše stanovisko vychází z programového prohlášení vlády, v němž se vláda zavázala dramaticky snížit počet operačních programů,“ reagoval ministr Jankovský. Vláda chce mít po roce 2013 pět až šest operačních programů, nyní jich je 17. Ještě v březnu chtějí kraje jednat o dotacích také s premiérem Petrem Nečasem.

Čerpání dotací z EU provázejí v Česku v posledním roce problémy. Peníze se sice k příjemcům dotací dostávají, proplácení některých výdajů ale Evropská komise (EK) například kvůli podezření z korupce a různým pochybením pozastavila. Pokud by některé operační programy měly problémy s vyčerpáním peněz z Bruselu, navrhne vláda na přelomu dubna a května přesun ohrožených peněz do jiných programů, řekl dnes Jankovský. Hašek navrhnul, aby tyto peníze případně směřovaly právě do regionů.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 26,7 miliardy eur. To je podle současného kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) 788,7 miliardy korun. Příjemci dotací už z této částky dostali na účty 313,2 miliardy korun.

Kolik peněz bude mít Česko v EU k dispozici od roku 2014, zatím jasné není. Podle již dřívějších vyjádření zástupců MMR je ale možné, že to bude méně peněz než v aktuálním období. V dubnu má vláda dostat z MMR rozpracovaný návrh priorit, na které bude chtít Česko v období 2014 až 2020 unijní dotace čerpat.

Tisková konference Asociace krajů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod