Sluníčko se srdíčkem opět pomáhají dětem

Praha – Dnešním dnem se v Česku rozjíždějí dvě celostátní sbírky na pomoc dětem. Do čtvrtka potrvá Sluníčkový den na podporu opuštěných dětí a pěstounských rodin, do pátku pak Srdíčkové dny na pomoc postiženým chlapcům a děvčatům. Zájemci si mohou na řadě míst ČR zakoupit magnety za 30 korun či plastová srdíčka za 20 korun a přívěšky s žetonem do nákupních vozíků za 35 korun.

Sluníčkový den pořádá 15 let fungující Nadační fond Rozum a Cit. Skoro tisícovka studentů ve 45 městech bude nabízet zájemcům magnetku či kovovou placku za 30 korun. Výtěžek pomůže náhradním rodinám. Peníze se využijí na vzdělávání dětí, výukové pomůcky, vybavení dětských pokojů, asistenty pro handicapované školáky či podporu prarodičů, kteří si vzali svá vnoučata do pěstounské péče. V minulých letech se vybralo celkem 13,32 milionu korun.

Plastová srdíčka za 20 korun a přívěsky s žetony za 35 korun budou pak nabízet dobrovolníci sdružení Život dětem na 230 místech republiky. U sebe budou mít průkazy od pořadatelů, povolení ke sbírce i letáčky s popisem projektu. Peníze budou vybírat do zapečetěných látkových kasiček s logem organizace. „Od roku 2000 sdružení Život dětem uspořádalo 34 sbírkových projektů - Srdíčkových dnů. Obdarovalo dětská oddělení 56 nemocnic přístroji, děti v dětských domovech i stovky jednotlivých dětí,“ uvedli pořadatelé. Podle nich se tak celkem rozdělilo 105 milionů korun.

Letošní výtěžek sdružení použije na pořízení invalidních vozíků, chodítek, polohovacích zařízení a dalších pomůcek pro těžce postižené děti. Za peníze se pořídí i obvazový materiál či speciální výživa.

Na pomoc opuštěným dětem a jejich náhradním rodinám či dětem s vážným posižením je možné přispět i dárcovskou textovou zprávou na číslo 87777. Srdíčkový den je možné podpořit SMS ve tvaru DMS ZIVOTDETEM a Sluníčkový den textem DMS ROZUMACIT. Odesílatele to bude stát 30 korun, nadační fond či sdružení z toho dostanou 27 korun.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod