Na hodinu zhasnul svět, potemněla i ČR

Praha – Stovky slavných světových staveb se dnes na hodinu ponořily do tmy v rámci letošní světové akce Hodina Země. Ve stovkách měst a obcí, včetně Prahy, zhaslo v půl deváté večer místního času osvětlení některých monumentů s cílem připomenout potřebu úspor energie a neblahý vliv člověka na životní prostředí. Již šestý ročník celosvětového happeningu Hodina Země tak upozorňuje na problematiku změny klimatu.

Úplně první významnou stavbou, jejíž osvětlení zhaslo, byl nejvyšší novozélandský mrakodrap Auckland Sky Tower. O hodinu později následovala proslulá budova Opery v australském Sydney, později potemněla například velká věž v Tokiu nebo Velká čínská zeď. Pak se tma přestěhovala do Dubaje.

Později se světla začala vypínat i v Evropě. Do tmy se ponořila Moskva, v Paříži zmatnělo osvětlení Eiffelovy věže nebo Elysejský palác. Ve Vatikánu se na hodinu ponořila do tmy kupole basiliky svatého Petra. V Berlíně zhaslo osvětlení Braniborské brány a slavný monument osvětlovala záře 5 tisíc modrých a zelených svíček, které ekologičtí aktivisté uspořádali do tvaru Země.

Hodina Země 

Je to akce Světového fondu na ochranu přírody, snahou je upozornit na nutnost snižovat emise skleníkových plynů. Kampaň se v roce 2007 zrodila právě v Austrálii, kde i dnes celá akce začala. Australské Sydney jako první a jediné před pěti lety zhaslo své ikony od opery po přístavní most. Teď už dávno nejsou výjimkou. V roce 2011 se k nim přidalo dalších 5 200 měst ve 133 zemích. 

Účast rok od roku stoupá. I letos proto zřejmě budou padat rekordy. Poprvé letos akce dosáhne až do vesmíru. Astronaut Mezinárodní vesmírné stanice chce zhasínání světel na Zemi pozorovat a pro lidi vyfotit.

Zhaslo i osvětlení v Londýně, kde se do tmy ponořily například Buckinghamský palác, Tower Bridge nebo Big Ben. Pak se tma přestěhovala za Atlantik. Potemněl například známý newyorský mrakodrap Empire State Building.

Irina Bokova, generální ředitelka UNESCO, apelovala na všechny památky UNESCO, aby na Hodinu Země zhasly světla. Z českých památek se tak, kromě těch pražských, ke kampani připojily zahrady a zámek v Kroměříži, chrám sv. Barbory v Kutné Hoře nebo zámek v Litomyšli. Mezi ostatními památkami pak najdeme třeba hrad Karlštejn, Štramberskou Trúbu nebo 1. vysokou pec ve Vítkovicích. „Chceme se tak přidat po bok všech ostatních, kterým není lhostejný stav našeho životního prostředí, a symbolicky vyjádřit podporu této skvělé a smysluplné akci,“ řekl ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela.

Praha se letos poprvé připojila k mezinárodnímu happeningu Hodina Země. V rámci akce, která má upozornit na potřebu ochrany životního prostředí, zejména klimatu, v půl deváté večer potemněla třeba Petřínská rozhledna, nejvyšší pražská stavba - žižkovský vysílač, ale do šera se zahalil i pravidelně plně osvětlený Pražský hrad. 

V Česku se dnes podle koordinátorů z Ekologického institutu Veronica k happeningu připojilo přes 150 obcí, řada hradů, zámků, ale i soukromých společností. Velké množství z připojených českých obcí přislíbilo, že ve 20:30 na hodinu zhasne veřejné osvětlení. Města se zúčastnila především vypnutím osvětlení svých dominant a památek. Mimo Prahu se mělo vypnout například nasvícení karlovarské kolonády.

Hodina Země se nevyhýbá ani oblasti sportu. Jednou z tváří kampaně je fotbalista Francesco Totti, účastní se jí ale i všech 30 týmů americké NHL. NHL formalizovala svůj závazek chránit životní prostředí už v roce 2010, když založila NHL Green – program, který pomocí různých měření a iniciativ dosahuje udržitelnosti a snižování spotřeby energií, vody a produkce odpadu souvisejícího s provozem hal i samotnou hrou.

Vydáno pod