Hackeři zveřejnili osobní data tisíců členů ODS

Praha - Na internetu se opět objevil seznam členů ODS včetně rodných čísel a mobilních telefonů. K úniku dat se hlásí sdružení pod názvy Anonymous a #TrollSec. Jde podle nich o reakci na nezájem politiků o názor občanů České republiky. Stránky ODS se staly terčem hackerského útoku už dříve, poté byl zveřejněn seznam členů a jejich adresy. Informaci přinesl server pooh.cz. Občanští demokraté oznámili, že se proti útoku budou bránit právní cestou.

Na webu, kde byla data volně ke stažení, se po jeho otevření postupně začal objevovat vzkaz, co hackery ke zveřejnění údajů vedlo. Na závěr textu bylo uvedeno jméno premiéra Petra Nečase včetně všech jeho osobních dat. Přiložený soubor pak obsahoval vedle rodných čísel také data narození, e-mailové adresy, údaje o členství, ale i přihlašovací jména a hesla členů ODS.

ODS: K žádnému novému útoku nedošlo 

„Zveřejnění osobních údajů členů ODS považujeme za naprosto nepřijatelný akt, kterým hnutí Anonymous jasně ukázalo, na které straně zákona stojí. Proti ilegálnímu útoku na ODS podnikneme veškeré právní kroky,“ reagoval na událost mluvčí ODS Tomáš Bartovský. Dnes zveřejněná databáze ale podle něj byla odcizena už při prvním únorovém útoku. „Nedošlo k žádnému novému útoku na web ODS,“ řekl mluvčí ČT. Strana podle něj kontaktovala server, kde údaje byly, a požádala ho, aby přístup k nelegálně získaným informacím zablokoval. Dopoledne už stránky skutečně nefungovaly.

Vzkaz hackerů ke zveřejněným datům

„Poslední záškodnictví ODS. Naše doslovně předrahá ODS, Anonymous a #TrollSec Vás zdraví. Jistě si na nás vzpomínáte, o tom netřeba pochybovat. My jsme také nezapomněli, a proto na vyjádření protestu proti Vaší ignoraci názorů a zájmů všech občanů této republiky (a také proto, že nás stavíte mimo zákon, a vyhrožujete nám soudní mocí, se kterou jste až podezřele provázáni, a které jste sebrali její nezávislost, danou už samotnou ústavou) zvěřejníme další databázi s Vašimi soukromými údaji. Není to lehce ospravedlnitelný krok, ale tím, jak proti nám skrytě brojíte, jste nám nedali na výběr. Měli jste nás očekávat. Uvědomte si, kdo z nás bezohledně překračuje zákony. Přemýšlejte.“

zdroj: ods.6te.net

Hackeři označující se jako Anonymous získali osobní data tisíců členů ODS již v únoru. Seznam rozeslali redakcím médií a připojili k němu výzvu českým politikům, aby odmítli mezinárodní smlouvu proti padělání ACTA. Tehdy se jednalo o téměř 30 000 jmen, byly v něm uvedeny funkce ve straně, adresy bydliště či e-mailové kontakty. Případem se zabývá policie. Na konci února se v deníku Právo objevila informace, že za předchozím únikem dat nemuseli být hackeři, ale někdo ze samotné strany.