Dobeš odchází z VV, končí i jako poradce na ministerstvu

Praha - Bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes oznámil, že už není členem Věcí veřejných. Ke konci března záměrně nezaplatil pravidelný členský příspěvek. Podle svých slov se k tomuto kroku rozhodl mimo jiné i proto, že ho ministři z VV nepodpořili v jeho odporu k dalším škrtům v rozpočtu školství. Nyní zvažuje, zda opustí klub VV, nebo bude nezařazený, případně ve sněmovně jako poslanec úplně skončí. Exministr navíc odchází i z pozice poradce v resortu školství. Přiměly ho k tomu negativní ohlasy na jeho návrat do úřadu.

„Nechtěl jsem to medializovat. Nevím, proč bych největší krizi Věcí veřejných ještě hrotil,“ vysvětlil důvody, proč svůj odchod ze strany veřejně neoznámil. Konec ve Věcech veřejných pro ČT vysvětlil stavem strany i její pozicí ve vládní koalici:  „Věci veřejné šly do velké politiky předčasně, byly nezkušené a teď na to doplácejí. Odcházím proto, že cítím, že tato strana je v rozkladu, není schopna čelit těmto matadorům (Kalousek) a jde do kouta,“ čímž se odkázal i na svůj odchod z ministerstva; vadil mu záměr šéfa státní kasy snižovat finance pro školství.

Podle stanov strany je nezaplacení příspěvku důvodem k vyloučení člena, mělo by o něm ale rozhodnout grémium VV. Dobeš měl tisícikorunový příspěvek zaplatit k poslednímu březnu. Rozhodl se ho ale na stranický účet neposlat. „Čistě technicky jsem nezaplatil členský příspěvek, tak nejsem členem. Ale ještě se bavíme o tom, jestli jsem v poslaneckém klubu VV,“ řekl s tím, že rovněž uvažuje i o úplném odchodu z politiky. „Je tam ale zodpovědnost to úplně nezabalit a z té poslanecké lavice třeba školského výboru dál za ty věci bojovat,“ uvedl.

Dobeš: Je třeba dělat reformy, já jsem je dělal jako šílenec

O své další působnosti v Poslanecké sněmovně se chce Dobeš rozhodnout do měsíce. Pokud by zůstal ve sněmovně, zvedl by ruku pro „dobré zákony“. „A priori je třeba dělat reformy. Já jsem je dělal jako šílenec,“ dodal. Reformy ale podle něj musí mít priority a být sociálně citlivé. „Budu podporovat všechny rozumné věci, které je potřeba udělat, ale nebudu podporovat tupé, bezhlavé škrty tak, jak se to dva roky dělá. Nesouhlasím s tím, že to nejde jinak,“ řekl Josef Dobeš v Událostech České televize.

Špičky VV ovšem paradoxně nemají za to, že by Dobeš ve straně skončil. „Pokud je mi známo, Josef Dobeš žádnou rezignaci na členství ve straně Věci veřejné nezaslal,“ konstatovala místopředsedkyně vlády za VV Karolína Peake. „Jestli ji zvažuje, byla bych ráda, kdybychom si s ním jeho výhrady ke straně mohli vyříkat na předsednictvu, výkonné radě nebo jiném stranickém orgánu. Jiný způsob komunikace po letech spolupráce považuji za nedůstojný.“

Dobeš končí i na ministerstvu. Kvůli médiím, říká

Bývalý ministr se dnes rozhodl odejít i z pozice poradce v resortu školství. „Z důvodu negativních mediálních ohlasů jsem se rozhodl odstoupit od pracovní smlouvy poradce prvního náměstka Ladislava Němce. Moje smlouva měla být do výše 0,3 úvazku s hrubým příjmem 312 korun za hodinu. Mým jediným cílem bylo pomoci ve chvíli, kdy politici přešlapují na místě a neřeší nástup nového ministra školství,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Josef Dobeš:

„Já mám pořád křižovatku, jestli budu poslancem, nebo nebudu poslancem. Protože se přiznám, že stejně lákavá je varianta to úplně zabalit a z té politiky odejít… Na druhou stranu jsem byl s panem prezidentem a tam bylo souznění. A on mně kladl na srdce, že jsem se toho fakt hodně naučil.“

„Po nečekané mediální smršti a novinářském přístupu, který neváhám označit za hyenismus, jsem se zařekl, že práh ministerstva školství už nepřekročím.“

Dobeš rezignoval na ministerský post na konci března. 2. dubna se ale do úřadu opět vrátil jako poradce svého bývalého náměstka Ladislava Němce, který nyní resort dočasně řídí. Němec ho podle něj požádal o pomoc, než přijde nový ministr. „Za sebe mohu říct, že mě to mrzí, ale chápu ho,“ reagoval dnes Němec na Dobešův odchod. „Pracovně to pro mě znamená mírnou komplikaci, kterou však musíme zvládnout a zvládneme,“ dodal.

Dobešův návrat do úřadu vyvolal okamžitě vlnu kritiky. ČSSD to dokonce označila za opožděný aprílový žert. Spolek EDUin, který se věnuje školství a proti Dobešovi dlouhodobě vystupoval, dnes kvůli tomu dokonce zveřejnil grafické návrhy na placky s nápisem Stydím se za nejlepšího a nesmrtelného poradce. Už dřív totiž přišlo sdružení s plackami Stydím se za nejlepšího ministra školství. Nejlepším polistopadovým ministrem školství nazval Dobeše prezident Václav Klaus.

Dobeš se rozhodl rezignovat na post ministra na konci března. Zdůvodnil to nesouhlasem se škrty v rozpočtu svého úřadu. Spolustraníkům pak vyčetl, že ho ve vládě nepodpořili v odporu proti škrtům ve školství a dali přednost svým židlím před programem strany. Prezident Václav Klaus přijal Dobešovu demisi 30. března. Dobeš pak oznámil, že se během měsíce rozmyslí, zda bude pokračovat ve Věcech veřejných a ve sněmovně. 

Vydáno pod