Pro koalici nastává den D

Praha - Koaliční špičky ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes odpoledne čeká rozhodující jednání o osudu koalice. Jednat se má hlavně o úsporách pro rozpočty na příští dva roky, které v případě schválení mohou zažehnat vládní krizi. Tu vyvolaly Věci veřejné svou pohrůžkou o odchodu svých ministrů z kabinetu. Občanští demokraté a TOP 09 nyní podmiňují pokračování vlády právě dohodou o opatřeních ke snížení rozpočtových schodků. V opačném případě jsou pro předčasné volby, pro něž se vyslovily i opoziční ČSSD a KSČM. Ještě před koaličním jednáním se na společném jednání sešli poslanci a senátoři ODS, od rána jednala také výkonná rada Věcí veřejných a na Úřadu vlády se časně ráno setkali také zástupci ODS a TOP 09.

Mezi klíčovými body jednání je dohoda o rozpočtech na roky 2013 - 2014. ODS trvá na zvýšení DPH nebo nižší valorizaci důchodů. Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) by bez dohody na těchto opatřeních vláda pozbývala svůj smysl. Dalším bodem jednání pak bude také revize programového prohlášení vlády. Z toho mají vypadnout body, které už kabinet kvůli finanční krizi nestihne splnit. Například takzvané odložené školné.

Předseda nejmenší vládní strany Radek John dnes před novináři uvedl, že opatření vedoucí ke snížení rozpočtového schodku nejsou pro VV problém: „My jsme nikdy neměli problém s tím, že jsme rozpočtově zodpovědní. Domluvy o snížení výdajů začaly před několika měsíci a dnes jde jenom o finalizaci,“ uvedl John. Větší problém ale zřejmě nastane při projednávání revize vládního prohlášení: „Tam se můžeme kousnout na jedné jediné stránce u jednoho jediného bodu,“ poznamenal John, podle kterého bude odpolední jednání komplikovanější.

Poslanci a senátoři ODS na společném jednání přijali usnesení, že oba kluby podporují kroky premiéra Petra Nečase a vedení strany. Vláda má prý smysl jen tehdy, pokud se podaří dohodnout snížení rozpočtového schodku pod tři procenta HDP v příštím roce. „Rovněž považujeme za nepřijatelné, aby si jeden z koaličních partnerů vynucoval personální změny ve vládě a změny priorit v programovém prohlášení,“ stojí v prohlášení obou klubů. V opačném případě by ODS preferovala předčasné volby. Zítra se kromě grémia a výkonné rady občanských demokratů sejde i mimořádný volební štáb, aby v případě krachu jednání doladil kampaň.

Vládní krizi rozpoutalo usnesení grémia VV z minulého úterý, které vyzvalo své ministry k podmíněnému odchodu z kabinetu. Ministři VV demise nakonec nepodali a strana krok v souvislosti s dalšími jednáními odsunula. ODS pak dala ve středu VV na jednání o budoucí podobě vlády týden. Vedle podmínky o dohodě na rozpočtových opatřeních nabídla revizi vládního programu a zrušení tří ministerstev.

Pokud se koalice dnes dohodne na těchto rozpočtových opatřeních, ve středu by je měla potvrdit vláda. Véčka ale navíc musí řešit i osud vlastní strany. Některé kraje volají po změnách ve vedení. Radek John to odmítl a v dopise vyzval spolustraníky, ať táhnou za jeden provaz.