Fám o stěhování Romů přibývá, prý vyostřují protiromské nálady

Karviná/Praha - Karviná žije v obavách z údajného přílivu lidí ze šluknovských sociálně vyloučených lokalit a z možných sociálních nepokojů. Jenže, jak zjistila Česká televize, ve skutečnosti jde jen o fámu, která se v poslední době šíří přes internet. A podobných fám se třeba e-maily šíří víc. Píše se v nich například o tom, že Romové nemusí platit v lékárnách nebo že dlouhodobě nezaměstnaní dostanou vyšší důchod než ti, co pracují.

E-maily varující před invazí Romů nadzvedly obyvatele Karviné už začátkem dubna. Tamní radnice už dokonce podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření z úmyslného šíření poplašné zprávy. Karviná ale není zdaleka jediná, kterou zaplavily podobné fámy. Ze Šluknova se měli Romové ve velkém stěhovat také do Prahy 8. Ani tady se nic podobného nestalo.

Podle sociologů a odborníků na extremismus jsou autory podobných zpráv radikálové, kteří zneužívají napětí v sociálně vyloučených komunitách. „V sociálně vyloučených lokalitách je naprosto hrozná situace, ale za tím je někdo, kdo na tom dobře vydělává,“ upozornil odborník na extremismus Peter Gabal. Podobné falešné zprávy podle odborníků jen zhoršují situaci sociálně vyloučených lidí.

Jiřina Šiklová, socioložka

„Takové zprávy zhorší protiromské nálady a hlavně odvedou pozornost.“

Obyvatelé šluknovského výběžku naopak poukazují na to, že od loňské letní vlny násilných demonstrací se řešení napjaté atmosféry - kromě posílení policejních jednotek - nepohnulo ani o píď. A podobných bouří se teď právě pod dojmem falešných zpráv obávají i někteří lidé v Karviné a dalších městech.

Reportáž Pavly Daňkové a Ley Surovcové (zdroj: ČT24)