Sobotka: Nečas by neměl lovit poslance

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) by neměl vládu opírat o přeběhlíky a „lovení“ poslanců. Jeho vláda po rozpadu Věcí veřejných ztratila legitimitu a jediným východiskem jsou předčasné volby. Prohlásil to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vicepremiérka Karolína Peake, která VV opustila a odstartovala tím štěpení strany a další vládní krizi, je podle něj spoluodpovědná za marasmus VV a musela vědět o podezřelých praktikách strany.

„Petr Nečas by si měl vzpomenout na svá nedávná slova o tom, že nebude vládnout s těsnou většinou nebo s přeběhlíky, a také na to, jak nedobře dopadla vláda Mirka Topolánka, která se snažila jít podobnou dobrodružnou cestou lovení či přímo korumpování jednotlivých hlasů v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Sobotka. Podle něj vláda založená na přeběhlících nemá morální oprávnění k provádění reforem nebo převodu majetku církvím.

Sobotka považuje za nejlepší řešení situace předčasné volby. Na těch by se ale musel dohodnout s ODS a TOP 09. Pokud se začne jednat okamžitě, daly by se volby stihnout ještě před prázdninami. V opačném případě by se mohly spojit s podzimními krajskými a senátními volbami. Sobotka dále vyzval Nečase, aby „sebral odvahu“ a požádal sněmovnu o vyslovení důvěry. Pokud tak neučiní, je ČSSD připravena vyvolat další hlasování o nedůvěře Nečasovu kabinetu. 

Nečas dnes oznámil, že chce svou vládu ve sněmovně opřít o „bezpečnou většinu“ a čas na její hledání si nechává do pondělka, jinak dá přednost předčasným volbám. Premiér uvedl, že nechce ve sněmovně spoléhat na těsnou převahu 101 nebo 102 hlasů, neupřesnil ale, kolik poslanců by mu k vládnutí stačilo. Aby vláda měla ve sněmovně alespoň většinu 101 hlasů, muselo by Peake následovat nejméně sedm dalších poslanců VV. Jistých jich podle dosavadních informací má zatím pět.

Reakce Karla Schwarzenberga pro ČT: Kdyby to byl seriál, bylo by to zábavné

„Bohudíky jsem se na celé akci nepodílel. Jestli je to Sarajevo 2, Tluchoř 2, to mě zásadně moc nezajímá, popravdě řečeno. Uvidíme, jaký bude výsledek. Kdyby to byl televizní seriál, tak by to bylo velice zábavné. Jedná se o politiku, stát, jsem z toho proto smutný, co se odehravá,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Patová situace je pro něj nemožný stav. „S tím pak nestojí za to pokračovat s vládou,“ dodal.

Peake se podle Sobotky pozdním odchodem z upadajících VV nemůže zbavit odpovědnosti za marasmus, který tento „soukromý podnikatelský projekt“ přinesl do české politiky. Dosavadní místopředsedkyně strany Peake podle něj těsně spolupracovala s Bártou a musela vědět o podezřelých praktikách, skandálním financování strany i vazbách na „pražské kmotry ODS“. „VV se tak dnes fakticky dělí jen na špinavou část a tu ještě špinavější,“ uvedl Sobotka.

Počínání Karolíny Peake odsoudil i šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Mezi ní a Kristýnou Kočí prý není žádný rozdíl, uvedl Tejc. „Její motivy nejsou poctivé, jediným cílem je udržet si za každou cenu křeslo místopředsedkyně vlády,“ myslí si Tejc. 

Filip: Legitimita vlády je nulová

Předseda komunistů Vojtěch Filip dnes prohlásil, že legitimita vlády je nulová a že očekává předčasné volby. „Opět budeme mít ministry, kteří nemají žádný vztah k programu, za který kandidovali, což mění legitimitu vlády,“ uvedl Filip na tiskové konferenci.