Soud povolil Pitrovi obnovu procesu, zůstane ale ve vazbě

Praha - Vrchní soud v Praze povolil podnikateli Tomáši Pitrovi obnovu procesu v kauze daňových deliktů z roku 2006. Zrušil mu tak šestiletý souhrnný trest. Pitra, který je tak nyní bez odsouzení, ale soud zároveň poslal do vazby. Soud uznal, že se objevily nové zásadní důkazy - znalecké posudky zpracované na základě části účetnictví, která vyšla najevo až po pravomocném rozsudku. Podnikatel vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě. Pitr má za sebou 20 měsíců ve švýcarské věznici a 15 dní už je za mřížemi v Brně. Tam si teď odpykával šestiletý trest. Nyní ho čekají dvě nová hlavní líčení - v kauze daňových deliktů a v případu vyvedení akcií Setuzy.

Soud poslal Pitra do vazby kvůli tomu, že by se mohl pokusit znovu utéct. Nesouhlasil s žádnými alternativami, které mu podnikatel předložil. „My jsme navrhovali kombinaci všech možných zajišťovacích opatření. To je slib, záruka peněžitá i dohled probačního úředníka,“ uvedl Pitrův advokát Jan Křivánek. Soud podle něj nepřipustil kauci rovnou, ani se nezabýval její výší. Rozhodnutí o vazbě je navíc pravomocné. „Klient se výslovně práva stížnosti vzdal,“ uvedl advokát. Pitr bude moci ve vazební věznici přijímat návštěvy. Podle Křivánka je spokojen, protože ve svém úsilí uspěl. Šlo mu zejména o povolení obnovy procesu.

Podnikatel také v pondělí požádal o zrušení rozsudku v kauze vyvedení akcií Setuzy a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Protože byl souzen jako uprchlý, soud mu i v tomto případě musí vyhovět. Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do vazební věznice v Brně.

Tomáš Pitr
Zdroj: ČT24

Pitr byl v Česku odsouzen dvakrát. Nejdříve jej soudy spolu s Miroslavem Provodem v roce 2006 potrestaly za podvody s daněmi z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal souhrnný šestiletý trest za to, že s Michalem Zouharem nezákonně vyvedli akcie Setuzy a Milo Surovárny. Firmě Agrocredit podle soudů způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Podle právníka však Pitrovi stále zůstává dílčí odsouzení. Podnikatel se totiž také pokusil další fakturou o daňový únik ve výši přes šest milionů korun. Tento čin ani nebyl v Pitrově návrhu na obnovu. „Ta jedna faktura bude předmětem samostatného rozhodování městského soudu o stanovení takzvaného samostatného trestu,“ prohlásil Křivánek. Pravděpodobně podle něj jde o fiktivní zakázku na reklamu pro hotel Orlík.

Reportáž Richarda Samka a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)