Čeští vojáci cvičili afghánské policisty a vojáky, dostali medaili

Praha – Vojáci, kteří se vrátili ze své služby v Afghánistánu, převzali ocenění od ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) a náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka. U příležitosti vyznamenání a úspěšného návratu z mise také oba vysocí představitelé slavnostně zahájili výstavu, která provází působením českých a československých vojsk v 90. letech.

Jedenatřicet medailí si vysloužili školitelé afghánské policie a armádních složek v provincii Vardak, stejně tak vojáci, kteří na letišti v Kábulu cvičili letce helikoptér. „Určitě jde o ocenění za práci nejen za posledních několik měsíců v misi, ale i za tu dlouhodobou přípravu, která předchází před výjezdem do zahraničí,“ zhodnotil medaili major Martin Vaniš, který se z Afghanistánu vrátil už potřetí. Dostal záslužný kříž ministra obrany. Podle slov ministra Vondry ilustrují ocenění vojáci současné směřování armádních sil ČR v Afghanistánu, tedy především výcvik.

Vondra vedle předávání ocenění zahájil také výstavu České vzpomínky 1992–1995, která připomíná misi československých a českých vojáků v tehdejší Jugoslávii. „Uplynulo dvacet let od zahájení této operace. Výstava přináší řadu dokumentů, historická fakta, ale samozřejmě i fakta negativní, protože i při této zahraniční operaci pod hlavičkou OSN zemřeli naši vojáci,“ řekl ČT náčelník generálního štábu Picek. Přímo před Generálním štábem Armády České republiky bude výstava otevřená až do 25. května.

  • Armádní medaile zdroj: ČT24
  • Alexandr Vondra a Vlastimil Picek zdroj: ČT24
Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)