Vztahy ČR a SR zůstávají vynikající, shodli se Fico s Nečasem

Praha - Vztahy České republiky a Slovenska zůstávají vynikající bez ohledu na odlišnou politickou orientaci vlády a rozdílné postoje k některým evropským otázkám. Po dnešním jednání v Praze to novinářům řekli premiéři Petr Nečas a Robert Fico. Staronový slovenský předseda vlády je v Praze na první zahraniční cestě po svém zvolení v březnových předčasných volbách na Slovensku.

„Úroveň vynikajících vzájemných vztahů nijak nesouvisí s tím, jaké konkrétní stranické či politické zabarvení vlády je v Praze či Bratislavě,“ řekl Nečas. Také Fico zdůraznil, že kvalitu česko-slovenských vztahů ani v minulosti neovlivňovala rozdílná politická příslušnost premiérů. V současnosti podle něj spolupráci nic nenarušuje.

Fico navrhl, aby se česká a slovenská vláda sešly na společném zasedání při dvacátém výročí rozdělení Československa a vzniku dvou samostatných států. Společné jednání chystal minulý rok Nečasův kabinet a vláda slovenské premiérky Ivety Radičové. Kvůli rozpadu slovenské pravicové vládní koalice se ale setkání neuskutečnilo.

Ficova strana SMER – sociálna demokracia v březnu drtivě zvítězila v předčasných volbách. Fico se stal premiérem již podruhé. Kvůli vnitřní krizi pravicové vlády nyní stojí před možností předčasných voleb i Česko. Opoziční sociální demokraté by přitom podle průzkumů veřejného mínění volby vyhráli. Fico dnes zdůraznil, že politickou situaci v ČR nebude hodnotit. Na Slovensku ale podle něj předčasné volby přispěly k uklidnění situace.

Obě země podporují využití jaderné energie

Česko a Slovensko mají stejný vstřícný postoj k využívání jaderné energie a chtějí ho i společně zdůrazňovat na mezinárodní úrovni. Podle Fica nikdo nemůže Slovensku dát argumenty pro to, že by Slovensko mohlo bez užití jádra přežít. Česko chystá dostavbu jaderné elektrárny Temelín, Slovensko zase rozšiřuje Mochovce a Jaslovské Bohunice.   

„Dokončujeme třetí a čtvrtý blok v Mochovcích a máme velký zájem na realizaci projektu výstavby úplně nového jaderného bloku v Jaslovských Bohunicích na základě mezinárodní dohody mezi ČR a Slovenskem,“ uvedl Fico. Vyjádřil také přání, aby Češi a Slováci postupovali společně na jaderných debatních fórech. Například v EU Německo ohlásilo odklon od jaderné energie.   

Oba premiéři rovněž hovořili o možnosti českého vstupu do slovenského plynárenského průmyslu. Slovenské úřady k tomu budou velmi vstřícné, pokud česká nabídka bude v souladu se slovenskou legislativou.