Reklamy na očkování hrají na emoce, lidé pak zapomínají fakta

Praha – Očkování nás provází celý život a mělo by nás chránit. V Česku se ale postupně stává předmětem farmaceutických kampaní. Na letáky, billboardy nebo televizní spoty už narazí lidé téměř všude. Liga lidských práv v této souvislosti upozorňuje, že evropské právo veřejnou reklamu na vakcíny zakazuje. Podle odborníků z České vakcinologické společnosti jsou navíc v reklamě často zavádějící a nepřesné informace. Podrobnosti k očkování najdou lidé na stránkách Národní imunizační komise.

Očkování prošlo za desítky let řadou změn. Největší ale zaznamenalo u dětí. Ještě před deseti lety se povinně očkovaly zhruba dvacetkrát. Dnes dostávají injekcí jen osm. Roste navíc zájem o nepovinné vakcíny. Proti pneumokoku je například očkovaných až devadesát procent dětí, proti klíšťové encefalitidě se v Česku chrání dva miliony lidí.

Mnoha lidem ale vadí lobby farmaceutických firem, které často prosazují své zájmy i za pomoci až manipulativních metod. Podle psychologů je totiž právě téma zdraví v reklamě velmi citlivé. Lidé se nechávají více ovlivnit emocemi a zapomínají na fakta. Nejčastěji pak reklamě podlehnou, pokud se týká zdraví dětí. Podle odborníků by ale lidé neměli zapomínat, že i očkování má svá rizika a vždy si je proto třeba zjistit dostatek informací.

Reportáž Barbory Peterové a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Odborníci se nyní přou, jak správně očkování propagovat. Liga lidských práv už například proti reklamám sepsala protest. Podle jejích právníků Česko nedodržuje evropskou legislativu. „V Německu i v Rakousku není vůbec reklama na konkrétní vakcíny povolená,“ tvrdí předseda ligy David Zahumenský. Ministerstvo zdravotnictví to ale odmítá. „Ta směrnice Evropské unie z toho jasně vyjímá očkování,“ řekl ČT mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Reklama na očkování se ale nelíbí ani odborníkům z České vakcinologické společnosti. Podle nich často prezentuje zavádějící a nepřesné informace. Její předseda Roman Prymula upozornil například na reklamu s holčičkou, která propaguje očkování proti klíšťové encefalitidě. Svým způsobem podle něj implikuje, že vakcína funguje proti všem chorobám, které klíště přenáší, což není pravda.

Ceny očkování
Zdroj: ČT24

V České republice jsou ale ve srovnání s okolními zeměmi lidé naočkovaní poměrně málo. Například proti chřipce se v ČR nechá očkovat pouze pět procent lidí. Jinde v Evropě čísla sahají až ke 45 procentům. Nejpopulárnější je mezi Čechy vakcína proti klíšťové encefalitidě. Očkovat se nechává 19 procent lidí. V Rakousku, kde se nemoc vyskytuje podobně často, je to ale téměř devět z deseti. Až 14 procent žen se pak v tuzemsku chrání před rakovinou děložního čípku.