Teploty šplhají do extrémů, v Klementinu padl rekord starý 212 let

Praha - Poslední dubnový víkend přináší letní teploty. V Klementinu padl 212 let starý teplotní rekord. I na mnoha místech v Česku dnes padaly teplotní rekordy a rtuť teploměrů mnohdy atakovala tropickou třicítku, kterou meteorologové naměřili už v pátek. Vlna veder má trvat nejméně do neděle. V některých městech tak dnes zahájily letní sezónu venkovní koupaliště. Ne všude ale panuje letní počasí. Na hřebenech Krkonoš leží podle informací horské služby zhruba 138 centimetrů sněhu, dnes ráno zde teploty dosáhly 10,5 stupně Celsia. V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Vysoké teploty zaznamenalo nejen Česko, ale i Německo, Rakousko a další země střední a východní Evropy.

Třicetistupňové teploty dnes vylákaly davy lidí k vodě, do parků a na zahrádky. Mnozí si prodloužili volno až do úterý 1. května a vyrazili z měst. Hlavně v kolonách dnes vedro trápilo řidiče, kteří se snažili vyhnout včerejším zácpám. Ti, kteří zůstali, pak trávili dnešní horký den na lodičkách nebo vyjížďkami na kole či kolečkových bruslích.Ve městech je lepší schovat se alespoň pod slunečník a hodně pít.

„Dnes jsme otevírali, od rána přišlo 1528 lidí,“ uvedla odpoledne zaměstnankyně pražských Žlutých lázní. „Lidí máme hodně a pořád chodí,“ hlásila i pokladní z plovárny v pražském Podolí. Provoz dnes zahájilo také koupaliště Flošna v Hradci Králové. Voda v bazénech zatím není vyhřívaná a teplota dosahuje zhruba 20 stupňů Celsia, přesto v první den přišlo více než 150 návštěvníků. První odvážlivci se dnes smočili také v Sázavě či v Berounce, kde byla voda ještě mnohem studenější.

Ochladí se v druhé půlce týdne

Častěji, skoro dvakrát tolik, vyjíždějí i hasiči . Nejčastěji k  požárům porostů, tak jako v Beskydech kde hoří 6 hektarů lesa a zasahuje 30 jednotek hasičů a vrtulník.Tropické teploty kolem 30 stupňů by se podle předpovědí měly v ČR udržet do neděle, na východě území až do úterý. Ochlazovat by se ale mělo od pondělí, v druhé polovině týdne už mají být teploty kolem 20 °C. Začátek května přinese déšť a mírné ochlazení, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 25 stupňů.

Teploty trhaly rekordy nejen v Praze, kde probíhá pravidelné měření již od roku 1775. Pro dnešní den tu evidují rekord 25,9 stupně Celsia z let 1800 a 1866. Také všechny stanice na západě Čech naměřily pro dnešní den svá historická teplotní maxima. Nejvyšší v Plzni-Bolevci, a to 31,0 stupně Celsia. Teplotní rekordy padly na všech stanicích v severních Čechách

Hřeje se celá Evropa

Nadprůměrně horko hlásí i zbytek Evropy.  Vysoké teploty zaznamenalo nejen Česko, ale i Německo, Rakousko a další země střední a východní Evropy. Moskva dokonce hlásí nejteplejší duben v historii.