ODS spustila prezidentské primárky, vítěze oznámí 1. července

Praha – Občanští demokraté dnes zahájili prezidentské primárky, členové strany během následujících dvou měsíců rozhodnou, kterého z dvojice Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský vyšlou do boje o Pražský hrad. Jako první vybírají svého favorita na východě Čech, primárky pak skončí koncem června na jižní Moravě. Vítězem se stane ten, kdo v součtu získá více hlasů – jeho jméno oznámí ODS 1. července.

Na dnešním volebním shromáždění v Pardubicích oba kandidáti svorně kritizovali Evropskou unii a Evropský parlament. Podle Tošenovského je velmi levicový a „dozelena“. Sobotka zase přirovnal unii k „RVHP s lidskou tváří“, za což jej zhruba stovka delegátů odměnila potleskem.

Kandidáti rovněž napadali jednotlivé legislativní kroky evropského parlamentu. Tošenovský například poukazoval na záměr vyššího zdanění nafty odůvodňovaného snižováním emisí. Nedávné opatření k rozpočtové kázni jednotlivých členských zemí, které unie prosazovala, podle něj již zase upadlo v zapomnění a některé státy, které se k němu zavázaly, jej nejsou schopny dodržovat.

Reportáž Daniela Takáče (zdroj: ČT24)

V prezidentských primárkách mohou hlasovat všichni straníci, kteří mají členskou průkazku alespoň dva měsíce – dohromady asi 25 tisíc lidí. Kandidát na prezidenta se vybírá v tajné volbě.

Prezidentské primárky jsou doménou hlavně Spojených států. Politolog Tomáš Lebeda ale připomíná i rozdíly - třeba fakt, že v USA mohou hlasovat i sympatizanti stran. ODS se prý pro primárky rozhodla proto, že nemá jednoho jasného kandidáta. Stranické vedení se navíc tímto způsobem volby trochu zbaví zodpovědnosti za případný neúspěch, dodává politolog. 

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka: „Vím, jaká je domácí a jaká je zahraniční politika z hlediska ústavních činitelů, tak si myslím, že to je moje velké plus.“

Europoslanec Evžen Tošenovský: „Těch zkušeností lokálních, ale zároveň i zahraničních je celá řada, takže myslím si, že mám z čeho brát zkušenosti.“

TOP 09 vyšle do boje o Hrad předsedu strany Karla Schwarzenberga, ČSSD se rozhoduje mezi místopředsedou Jiřím Dienstbierem a ekonomem Janem Švejnarem. Ten ale půjde do voleb jako nestraník, nicméně podpoře sociálních demokratů se nebrání. Podle serveru Novinky.cz to vyplynulo z večerního setkání s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Koncem května se mezi ním a Jiřím Dienstbierem strana rozhodne,  koho podpoří. Lidovecké vedení pak vybralo europoslankyni Zuzanu Roithovou. Kandidovat chtějí i Jana Bobošíková, Miloš Zeman nebo Jan Fischer.

Podle březnového průzkumu agentury Median by nejvíce hlasů v přímé volbě získal expremiér Jan Fischer, podpořila by ho téměř třetina voličů. Za ním by se s pětinou hlasů umístil ekonom Jan Švejnar a na třetí příčce by skončil bývalý premiér Miloš Zeman. Naopak žádný z kandidátů ODS se na předních příčkách neobjevil.

Vydáno pod