Policisté vyzrazovali informace vymahačům

Praha - Pětice policistů z Prahy a severních Čech, které koncem minulého týdne zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů, údajně zneužívala přístup do policejních databází. Informace pak předávala soukromým detektivům a vymahačům, kteří je používali k vydírání podnikatele. Chtěli po něm, aby jim zajistil hladký průběh obchodu s pohonnými hmotami. Mezi obviněnými je příslušník protikorupční policie, šéf obvodního oddělení nebo vyšetřovatel. Dalších šest civilistů je stíháno pro vydírání.

Inspekce spolu s ÚOOZ obvinila celkem 11 lidí. Šestičlenná skupina civilistů chtěla získat při svém obchodování nelegální výhody. Využila proto toho, že někteří její členové měli kontakty na policisty. Potom příslušníky uplácela a policisté jí opakovaně dávali informace z databází i z operativní činnosti. Údaje prý šestice využila k tomu, aby mohla vydírat dvaačtyřicetiletého podnikatele. Mohl jim totiž podle mluvčího přes své známosti pomoci s obchodem s pohonnými hmotami.

Inspekce začala všech pět policistů stíhat pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými je příslušník protikorupční policie, šéf obvodního oddělení nebo vyšetřovatel. Civilisté si pak vyslechli obvinění z vydírání, někteří z nich i z uplácení a zneužití pravomoci úřední osoby - šlo o bývalé státní zaměstnance. Čtyři z nich poslal soud do vazby. V případě prokázání viny hrozí podle konkrétního podílu stíhaným až dvanáctileté tresty vězení.

Celou akci podle Hantáka organizoval třiačtyřicetiletý podnikatel z Liberecka. Na přímé vydírání si v srpnu 2011 přes společníka najal další muže, zaplatil jim přes 100 000 korun. „O měsíc později byla oběť skutečně odvezena a několik dnů pod stálým dohledem dvou mužů držena na neznámém místě. Propuštěna byla až poté, co se jí podařilo uzavřít dohodu s vězniteli, kteří jí za mnohasettisícovou částku umožnili útěk,“ uvedl mluvčí.

Policie našla u zadržených automatické zbraně
Zdroj: ČT24/ČTK

Na zadržení některých mužů se podíleli také příslušníci Útvaru rychlého nasazení. U jednoho z obviněných, bývalého státního zaměstnance ze středních Čech, nalezli policisté legálně držené dlouhé automatické střelné zbraně a speciální střelivo. „V neposlední řadě bylo v rámci realizace zajištěno i speciální technické zařízení sloužící ke sledování a monitoringu telekomunikačních přenosů,“ uvedl Hanták. Detektivové podle něj našli i citlivé informace o dalších lidech, které pravděpodobně měly sloužit k dalšímu vydírání.

Jedním ze zadržených civilistů bývalý vyšetřovatel Vladimír Nešpůrek, který si později změnil jméno na Vladimír Svoboda. Nešpůrek měl prý úzké vazby na kmotra Františka Mrázka. Teď pracoval v Českých drahách, kde ho policie také zatkla. Při domovní prohlídce v jeho domě v Úvalech u Prahy našla policie speciální zařízení s názvem Agáta, díky kterému je možné odposlouchávat telefonní hovory v okolí několika kilometrů. Policie u Svobody našla také rychlopalné zbraně a listin z utajených policejních spisů.

V Libereckém kraji nejde o první podobně rozsáhlý případ trestné činnosti policistů. Počátkem roku 2009 byl zatčen bývalý liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák a spolu s ním další tři vysoce postavení policisté a také dva civilisté. Dvořák byl za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, porušování služebních povinností a podvod odsouzen loni v říjnu ke čtyřem letům vězení. Další dva policisté odešli s podmínkou, třetí byl zproštěn obvinění stejně jako dva civilisté.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)