NSS snížil plat soudci, který prý ovlivňoval kolegyni

Brno – Nejvyšší správní soud potrestal kvůli neoprávněné manipulaci se spisy pražského soudce Ondřeje Havlína snížením platu. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 měl podle žalobce nahlížet do spisu, který se týkal Jana Harangozzy, známého z kauzy kolem konkurzního soudce Jiřího Berky. Hlavním proviněním Havlína ovšem podle soudu bylo, že se pokusil ovlivňovat soudkyni Danielou Reifovou, která případ Harangozzyho soudila. Kvůli tomu bude mít po dobu šesti měsíců plat snížený o deset procent, proti verdiktu se nelze odvolat.

„Obviněný byl uznán vinným, že ovlivňoval soudkyni Danielu Reifovou tím, že se vyptával na její postup. Vyzýval ji k vyslechnutí svědka, protože ten prý vypoví něco jiného, než co je v obžalobě,“ řekla předsedkyně senátu Ludmila Valentová. Havlín měl údajně i některé údaje ve spisu měnit, to mu ale kárný senát neprokázal.   

Snížení mzdy navrhoval Havlínovi kárný žalobce Jan Smetana z ministerstva spravedlnosti. „Jednání shledáváme mimořádně nebezpečným, na soudech nelze hovořit o skutkových podstatách jednání. Ve veřejnosti to sdělí nedůvěru k justici,“ řekl v závěrečné řeči Smetana. 

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Havlín s rozhodnutím NSS zásadně nesouhlasil. Do spisu prý nahlížel, ale to zakázané není. Podle svých slov v něm nic neměnil. „Ze strany ministerstva spravedlnosti jde o útok na nezávislost soudu,“ prohlásil u soudu Havlín. Podle něj i svědka případu soudce Jiřího Horkého o případu pouze běžným způsobem hovořili a v dokumentu nic neměnili. V kárné žalobě vidí podle svého obhájce Pavla Švába zasahování správy do chodu soudů.

Vydáno pod