Neplatiči alimentů by mohli přijít o řidičák

Praha - Kvůli neplacení výživného by rodič mohl nově přijít o řidičský průkaz. Alternativní trest má podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila přispět k účinnějšímu vymáhání peněz a předejít věznění neplatičů. Vláda se návrhem bude zabývat ve středu, informoval deník Právo.

Řidičský průkaz by rodič dostal zpět až po zaplacení celého dluhu vůči dětem. Podle ministra Pospíšila by to mohlo dlužníky přimět k placení, inspiraci našel v zahraničí. Podobný systém už funguje v Polsku a na Slovensku, kde neplatičů alimentů po zavedení odebírání řidičáků výrazně ubylo. V současnosti se může neplatící rodič dostat až do vězení, odkud výživné stejně neplatí.

„Není normální a v Evropě běžné, abychom měli ve vězení téměř tři tisíce lidí kvůli neplacení výživného. Když jsou ve výkonu trestu, tak ho už vůbec neplatí,“ řekl Pospíšil Právu. Cílem návrhu je ochránit dítě a zajistit mu zabezpečení, na jaké má právo.

Kromě odebírání řidičského průkazu navrhuje ministerstvo jako alternativní trest i peněžité tresty zejména pro movitější neplatiče, obecně prospěšné práce, domácí vězení a případně i podmínky.