Silver A: Bartoš spáchal sebevraždu, nechtěl se dostat do spárů gestapa

Praha - Osudy parašutistů z mise Anthropoid jsou všeobecně známé, nicméně Kubiš, Gabčík a ti ostatní nebyli jediní, kteří bojovali na území protektorátu. V souvislosti s blížícím se výročím vypálení obce Ležáky se do popředí dostává i drama lidí spojených s činností výsadku Silver A. Jedním z nich byl i Alfréd Bartoš, který při honičce s gestapem raději spáchal sebevraždu, než aby se dostal do ruky nacistům, zemřel 22. června 1942 v nemocnici. V roce 2007 natočila Česká televize dvoudílné drama Operace Silver A, kde byl však Bartoš naprosto nevhodně ztvárněn jako nezodpovědný lotr, který hazardoval se životy svých přátel a pouze flirtoval s jejich manželkami. Historikové v tu dobu sice právem protestovali, ale Bartošovu zálibu v ženách popřít nelze.

Bartoš odešel za hranice již v roce 1939. Do vlasti se vrátil v prosinci 1941 jako velitel Silver A, parašutistů z Anglie. Ti seskočili společně s desanty Anthropoid (Jan Kubiš, Jozef Gabčík) a Silver B (Jan Zemek, Vladimír Škácha).

Jeho výsadek měl za úkol zřízení zpravodajské rezidentury na území protektorátu a obnovení rádiového spojení s exilovou vládou v Londýně. Zároveň bylo nutné znovu propojit domácí odbojové organizace, které zdecimovaly údery gestapa, vybudovat nové sítě a vytvořit podmínky pro příjem a zajištění dalších výsadků.

Bartoš na „nepřátelském“ území se proti všem pravidlům konspirace obrátil i na lidi ze svého bezprostředního okolí – a navíc ještě ve městě, odkud sám pocházel a kde ho kdekdo mohl znát. Jeho plán přesto vyšel a spojení s parašutisty z výsadků Anthropoid a Out Distance se mu podařilo dosáhnout.

Naučná stezka
Zdroj: ČT24


Bartoš ale skutečně příliš opatrný nebyl, stýkal se nejen se svou rodinou, ale navštívil i řadu rodin letců z Anglie a zastavil se též u své předválečné snoubenky. A krize vztahů kolem jeho osoby byla na světě. Bývalá snoubenka neunesla ukončení vztahu a vyhrožovala sebevraždou. Nakonec neúspěšně… Bartoše ale historka neodradila od románku s jednou z manželek svých spolupracovníků. Na vše se přišlo a na řadu přišly dokonce i výhrůžky gestapem.

V tu dobu ale již atmosféra houstla a vyvrcholila atentátem na Reinharda Heydricha. Bartoše zaskočil nejen úspěšný atentát, ale i následné vraždění, včetně vypálení Lidic.

Smrt přichází od Čurdy…

O osudu všech kolem Bartoše však nakonec rozhodl člen výsadku Out Distance Karel Čurda - gestapu udal všechny spolupracovníky parašutistů, s nimiž kdy přišel do styku. Okamžitě nastalo zatýkání, prohlídky, výslechy. Bartošova neopatrnost se nakonec skutečně nevyplácí - jeho písemnosti, které po sobě zanechával, gestapu skutečně pomohly. Ve spárech gestapa skončila tak nejen bývalá Bartošova snoubenka, ale i celé rodiny spolupracovníků.

Osud manželů Krupkových

V Petschkově paláci se ocitli i manželé Krupkovi, kteří parašutistům pomáhali. K smrti vyděšenou Hanu Krupkovou vyslýchal kriminální rada Wilhelm Schultze, který měl velkou slabost pro něžné pohlaví. „Dal mi přinést jídlo, kávu a cigarety, načež mezi námi došlo k intimnímu styku,“ uvedla Krupková ve své výpovědi pro StB o patnáct let později. „Sliboval mi záchranu a říkal, že se z toho pokusí dostat i manžela. Po styku mě nechal ležet na pohovce a odešel do vedlejší místnosti. Nechal otevřené dveře… Podle hlasů jsem poznala, že je tam vyslýchán můj manžel.“

Schultze skutečně Krupkovy dostal na svobodu výměnou za spolupráci s gestapem. Hana přijala, ale její manžel si raději vybral cestu do koncentráku. Ostatní spolupracovníci parašutistů skončili na popravišti. Násilnou smrtí umřela i většina příslušníků výsadkových skupin. 

Na Alfréda Bartoše gestapo 21. června nastražilo léčku a při útěku se statečný velitel Silveru A smrtelně postřelil. Zemřel druhý den v pardubické nemocnici. Jeho tělo bylo pohřbeno spolu s jeho spolubojovníky do hromadného hrobu v Ďáblicích.