Letouny CASA nesplnily vojskové zkoušky

Praha - Systém pasivní ochrany proti raketám na letounech CASA české armády nesplnil vojskové zkoušky. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Systém, známý jako DAS, nevyhověl v sedmi z celkem 17 prověřovaných oblastí. Ministerstvo obrany nyní intenzivně jedná s výrobcem i dodavatelem o tom, jak závady odstranit. Dodavatel letadel, firma Omnipol, platí od začátku června kvůli nefunkčnímu systému ministerstvu sankce.

Ochrana proti raketám byla počátkem června testována v Anglii. Přitom podle dřívějšího vyjádření společnosti Omnipol, která systém známý pod zkratkou DAS obraně dodala, testování dopadlo úspěšně. Armáda ovšem nechtěla údaj potvrdit, dokud nevyhodnotí všechny výsledky zkoušek. Stejný systém už vojskovými zkouškami neprošel zhruba před rokem. Od té doby se pracovalo na odstranění tehdy zjištěných závad.

Kvůli nesprávnému fungování DAS nemůžou být letadla nasazena do zahraničních misí. Omnipol ovšem od počátku namítá, že systém není pro nasazení letounů v Afghanistánu potřebný a jiné státy provozují stejné stroje i bez této ochrany. Systém DAS je složen z řady různých komponent, které například signalizují ohrožení letounu a automaticky spouští protiopatření. S letouny CASA C-295M ovšem systém nekomunikuje.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek:

„Nejde o systémové závady. Nedostatky ale musí být odstraněny tak, aby byl systém plně funkční. Podobně jako v minulosti, když nebyla funkční avionika, budeme chtít pro ČR kompenzace za to, že dáváme dodavateli a výrobci prostor, aby se systémem něco udělal.“

Omnipol: Nedostatky nejsou zásadní

Podle prohlášení firmy nejsou nedostatky v žádném případě zásadního a neřešitelného charakteru a nemají zásadní vliv na použití letounů při výcviku pilotů ani v nasazení do běžného provozu. „Omnipol vyvíjí veškeré úsilí, aby k odstranění k dnešnímu dni existujících minoritních nedostatků došlo v co možná nejkratším termínu,“ uvedla firma s tím, že ale nemá k dispozici kompletní zprávu kontrolní komise.

Omnipol
Zdroj: ČT24

Česká strana žádá kompenzace

Závěrečná zpráva o neúspěchu opakovaných vojskových zkoušek byla podle ministerstva obrany podepsána v pondělí. Česká strana podle mluvčího ministerstva Jana Pejška nyní činí veškeré kroky ve snaze získat odpovídající kompenzace za poskytnutí dalšího času k odstranění závad. Za ne zcela funkční systém DAS navíc od 1. června opět nabíhají dodavateli, kterým je firma Omnipol, sankce v řádu desítek tisíc korun denně.

V květnu byly definitivně odstraněny závady, které letadla CASA měla na navigačních a spojovacích systémech. Stroje proto mohou bez omezení létat při výcviku či při přepravě osob i materiálu. Loni v listopadu ministr obrany Alexandr Vondra řekl, že pokud výrobce neodstraní závady letadel včas, ministerstvo navrhne odstoupení od smlouvy v plném rozsahu.

Česká republika získala ze Španělska čtyři nová dopravní letadla. Jeden stroj vyměnila za čtyři bitevníky L-159 z produkce Aera Vodochody. Vedení ministerstva obrany se v lednu v rámci postihu za nedostatky v dodávce dohodlo s výrobcem EADS a dodavatelskou firmou Omnipol na vrácení jednoho dvoumístného stroje L-159. Do ČR by se měl stroj vrátit v druhé polovině července.