Silná bouře nad Hranicemi zatopila i domy

Hranice (Přerovsko) - Nad Hranicemi na Přerovsku se vpodvečer přehnala silná bouře. Zatopila několik domů v okolních obcích, v Býškovicích, Paršovicích a Opatovicích. Vyvracela a lámala stromy, hasiči vyjeli k několika desítkám událostí. Nikdo nebyl zraněn, oznámil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Dvě nehody na železnici způsobily bouřky, které se prohnaly Vysočinou.

Nad Hranicemi na Přerovsku byly nejvíce postižené Býškovice, voda zatopila několik domů. „Jak však rychle přišla, tak odešla. Zůstala v několika sklepích, lidé čekají, až opadne, nebo ji budou sami odčerpávat,“ uvedl Hošák. Hasiči také pročistili kanalizaci, aby lépe brala vodu.

V Paršovicích se voda dostala do dvou domů, bouře polámala asi dvacet stromů. V Opatovicích voda prošla jedním domem a dvěma zahradami. Také tam vítr zničil asi dvě desítky stromů. Velký strom spadl také na lázeňské kolonádě v Teplicích nad Bečvou. Hodně stromů se polámalo na silnici mezi Hranicemi a Opatovicemi.

Bouře s sebou přinesla vydatné srážky, voda tekla z polí v malých potůčcích. Někde ucpávala kanalizaci, na komunikacích byly naplaveniny. Hasiče nejvíce zaměstnává odstraňování popadaných stromů.

Bouře potrápila hasiče v Olomouckém kraji také v noci na sobotu, kdy vyjížděli k šesti desítkám případů. Nejčastěji šlo o likvidaci popadaných stromů a spadlých větví. Ve dvou případech udeřil do objektů blesk, skončilo to bez zranění a velkých škod.

Hned dvě nehody na železnici způsobily bouřky, které se v podvečer prohnaly Vysočinou. U obce Pošná narazil do vyvráceného stromu vlak Regionova směřující z Pelhřimova do Pacova. K podobné nehodě později došlo u Radňova na trati z Humpolce do Havlíčkova Brodu. Obě nehody se obešly bez zranění, na několik hodin ale zastavily provoz na regionální železnici.