Imunitní výbor radí poslancům: Vydejte Parkanovou

Praha – Případ někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové a předraženého nákupu letounů CASA dnes znovu zamířil do parlamentních sálů. Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil plénu Poslanecké sněmovny vydat svou stávající místopředsedkyni trestnímu stíhání. Policie chce Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu vojenských letounů CASA. Vznikla údajně škoda až 658 milionů korun.  Ve výboru má většinu opozice, na dnešní jednání dorazili všichni jeho členové. Parkanová, která se dnešního jednání výboru neúčastnila, pochybení odmítá. Rozhodnutí výboru ale vzala na vědomí. Podle svých slov věří, že poslanci na plénu budou o věci rozhodovat podle věcných argumentů.

„Atmosféra byla klidná, převládala rozumná argumentace a diskuse a následně se hlasovalo,“ přiblížil jednání člen výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Patnáctka poslanců imunitního výboru se k případu Parkanové sešla už potřetí. Zákonodárci si nejprve vyžádali doplňující dokumenty k případu, na druhé schůzi vyslechli verzi exministryně. Protože má ve výboru většinu opozice, doporučující stanovisko se očekávalo.

Pro vydání Parkanové hlasovalo deset členů výboru včetně dvou koaličních, proti byla pouze stranická kolegyně Jana Kaslová (TOP09) a čtyři se hlasování zdrželi. Zajímavostí je, že pro vydání hlasoval i poslanec TOP09 Josef Cogan. „Většina deseti hlasů je poměrně výrazná,“ soudí Sobotka. Pro vydání hlasovala i Ivana Weberová z ODS. „V trestním spise ani z jiných materiálů jsem nezjistila nic, co by ukazovalo na nějakou politickou objednávku,“ řekla novinářům. Podle předsedy VV Radka Johna je třeba systém prověřit a změnit kolektivní nezodpovědnost.

Bohuslav Sobotka: „Jednoznačně převážilo přesvědčení, že věc je natolik komplikovaná a spor mezi názory ministerstva financí a policie je natolik rozsáhlý, že jedině dokončení trestního stíhání, případně projednání věci před soudem může vnést do této věci jasno.“

Miroslav Kalousek (TOP 09): „Jestli je někdo ochoten podpořit svým hlasováním žádost, kde jsou zcela objektivně prokazatelné lži, na které lze ukázat, je to otázka jeho svědomí a pojetí výkonu jeho mandátu. Já něčeho takového nejsem schopen, každý poslanec se odpovídá především svému svědomí.“

Definitivní slovo má sněmovna

Ani doporučení vydat Vlastu Parkanovou ovšem nemusí nic znamenat. Poslední slovo mají až poslanci na sněmovní schůzi. Rozhodnutí by sněmovna měla učinit ještě tento týden, rozběhla se totiž lhůta 48 hodin, během které by poslanci měli dát finální verdikt. Podle šéfa mandátového výboru a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se zdá pravděpodobné, že se tak stane ve čtvrtek.

Imunitní výbor doporučil vydat Vlastu Parkanovou (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od případu Davida Ratha ovšem není u Vlasty Parkanové poměr hlasů ani zdaleka tak přehledný. Pro vydání bude hlasovat ČSSD, KSČM a VV, což dohromady představuje 92 hlasů z celkových dvou set. Deset nezařazených poslanců nemá o svém hlasování jasno a souhlas s vydáním nevylučují ani někteří představitelé vládní koalice.

Vládní poslanci zřejmě dostanou volnou ruku

Premiér Petr Nečas nedávno podotkl, že si nedovede představit, že by sněmovna Parkanovou ke stíhání nevydala. Nejlepší by byl podle něho postup, že by Parkanová poslance o vydání sama požádala, což ovšem místopředsedkyně sněmovny odmítá. Po včerejším jednání výkonné rady ODS Nečas novinářům řekl, že poslanci ODS zřejmě budou o Parkanové hlasovat volně, tedy bez závazného stranického doporučení.

Obdobně se k případu staví i nejmenší vládní strana LIDEM. „Předpokládám, že nebudeme dávat doporučení našim poslancům a bude se jednat o hlasování volné. Zatím spíše se kloním k tomu hlasovat pro (vydání),“ informovala vicepremiérka a šéfka strany Karolína Peake. „Já se domnívám, že by bylo vhodné paní Parkanovou vydat a nechat celou věc posoudit soudem,“ uvedl poslanec ODS a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

TOP 09 si neví rady, Kalousek proti, Gazdík spíše pro

Jednotná není a ani nebude domovská strana Vlasty Parkanové TOP 09. Parkanové se důrazně zastává vedení TOP 09; první místopředseda této strany a ministr financí Miroslav Kalousek navíc tvrdě zkritizoval postup policie. Jiní poslanci „topky“ jsou ovšem ochotní o vydání uvažovat.

„Já osobně se budu řídit doporučením mandátového a imunitního výboru, a pakliže doporučí vydání, tak zvednu ruku pro vydání,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a obdobně se vyjádřil i jeho stranický kolega Jan Farský. „Pokud (výbor) doporučí vydání, tak jednoznačně vydat, pokud nerozhodne nijak, budu hlasovat pro vydání.“

Reakce politiků ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)