Do druhého kola prezidentské volby by postoupili Fischer a Zeman

Praha – V červnovém volebním modelu agentury Median má z prezidentských kandidátů největší podporu Jan Fischer se 32 procenty. Na druhém místě skončil Miloš Zeman (17 %), který o 1,5 procenta přestihl Jana Švejnara. K volebním urnám by šlo 67 procent voličů, volební účast by tak nyní byla zřejmě vyšší než při posledních volbách do Poslanecké sněmovny.

Proti květnovému průzkumu si Fischer pohoršil o čtyři procentní body a jeho podpora se vrátila na úroveň, kterou si držel od počátku roku. Naopak Zeman a Švejnar si zhruba o čtyři procentní body polepšili. „To bylo mimo jiné způsobeno odchodem podnikatele Tomia Okamury, který ohlásil svou kandidaturu v senátních volbách, a přinejmenším dočasně tak odstoupil z prezidentského klání,“ uvedla agentura.   

Na čtvrté příčce je místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), kterému by dalo hlas 7,5 procenta lidí. Na páté místo se dostal místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier s šesti procenty hlasů a šestý ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg s 5,5 procenta hlasů.

Europoslanec Evžen Tošenovský, který ještě v červnu neúspěšně bojoval se Sobotkou o prvenství v prezidentských primárkách ODS, získal pětiprocentní podporu. Čtyři procenta lidí by ráda viděla novou hlavou státu předsedkyni strany Suverenita Janu Bobošíkovou. Statistická odchylka může být u nejsilnějších kandidátů až 3,5 procenta, u nejslabších pak 1,5 procenta.

Vydáno pod