Vláda má neutrální postoj k návrhu zveřejňovat smlouvy na internetu

Praha - Vláda zaujala neutrální postoj k poslaneckému návrhu, aby instituce musely povinně zveřejňovat všechny své smlouvy v registru vedeném Úřadem vlády. Přes padesát poslanců napříč stranami navrhuje, aby v něm bylo možné vyhledat smlouvy a výdaje státních orgánů, ale také obcí a státních firem. Platilo by přitom pravidlo, že smlouva není platná, pokud není v registru zveřejněna včetně všech svých dodatků.

V případě průchodu návrhu by smlouvy nebyly pod zámkem v šuplících, ale vystavené na internetu. Včetně cen. Ať už to bude pronájem obecní parcely, stavba silnice nebo třeba utrácení pozemkového fondu za poradenství. Úřady kolem takových informací nezřídka mlží.

Právník Transparency International Petr Leyer:

Dodnes nic takového od pozemkového fondu nepřišlo. Ta novela by tomu mohla moc prospět – už dávno by ty smlouvy byly na internetu.

Návrh počítá se zveřejňováním zakázek v řádu stovek miliard. „Ve finančním objemu se to bude nově týkat asi 180 miliard korun, na které uvidíme a které budou utráceny transparentně,“ spočetl jeden z iniciátorů návrhu Jan Farský (TOP 09). Na Slovensku, kde podobný registr už funguje, dosáhli podle zatím neoficiálních propočtu zhruba dvacetiprocentní úspory výdajů. Rovněž v Česku by se tak mohly uspořit desítky miliard korun.

Za velkou změnu označil Farský také fakt, že nově budou veškeré informace dohledatelné na jednom místě. „Přehledně, čitelně a také systémem, který umožňuje vyhledávání,“ upřesnil.

Klíčovým pravidlem návrhu je, že smlouva, která není na internetu, neplatí. To však vyvolává řadu ambivalentních reakcí. „V praxi to může přinést problémy. Pokud některý z úřadů zapomene tu konkrétní smlouvu uveřejnit v registru, tak nebude účinná,“ připomněla mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá. Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (LIDEM) ještě před jednáním odhadovala, že bude problém prosadit i neutrální stanovisko, protože k návrhu měla vyhrady skoro všechna ministerstva.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Optimisté říkají, že zákon by mohl platit příští rok. Ministerstva TOP 09 ho chtějí vyzkoušet už od září. „Od září to bude neoficiální a neovlivní to platnost smluv, ale doufám, že postupně ten náběh bude,“ upřesnil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Opoziční sociální demokraté přitakávají. „I například občanská sdružení či aktivisté budou moci toto prověřovat, tak to samozřejmě zlepší kontrolu,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Podle Farského představy by nejlépe od ledna příštího roku měl stránku registru smluv spravovat Úřad vlády, její „prozatímní“ podobu s resorty za TOP 09 chystá od 1. září spustit ministerstvo financí.